Επίσπευση γεωτρήσεων ΕΝΙ
14:10 - 16 Ιουνίου 2014
Τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις περιλαμβάνει το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/Kogas στα τεμάχια 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο τελετής για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της ΕΝΙ και της Noble σε σχέση με το πρόγραμμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και της Deutsche Bank και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε σχέση με τη χρηματοδότηση του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, εφόσον αυτό κριθεί βιώσιμο.
Παράλληλα, επεσήμανε πως οι δραστηριότητες της Noble στο τεμάχιο 12 αφορούν ένα νέο ερευνητικό κοίτασμα.
«Με την ΕΝΙ επαναβεβαιώθηκαν τα ερευνητικά προγράμματα και συζητήσαμε και τις λεπτομέρειές τους. Όσον αφορά στην εταιρεία Noble συζητήσαμε για ακόμη ένα ερευνητικό κοίτασμα, που είναι υποχρεωμένοι συμβατικά να προχωρήσουν. Ακόμη περιμένουμε να καταλήξουμε στην τελική ημερομηνία γιατί υπάρχει θέμα επεξεργασίας των σεισμογραφικών που δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.
Επανέλαβε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ επισπεύδεται κατά μερικούς μήνες, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και θα αφορά τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις στα τεμάχια 2,3 και 9.
Οι γεωτρήσεις «θα είναι τουλάχιστον 4», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ θα διαρκέσει 12 – 18 μήνες ανάλογα με τα ευρήματα.
Επεσήμανε πως αυτό που συζητά η Λευκωσία με την ΕΝΙ είναι να υπάρξει ευελιξία, έτσι ώστε σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος, να προχωρεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση νωρίτερα «ούτως ώστε να μπορούμε να βρούμε το βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν».
Για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΤΟΤΑL, στα τεμάχια 10 και 11, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το χρονοδιάγραμμα αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και εξήγησε ότι η περιοχή στην οποία επιχειρεί η ΤΟΤΑL παίρνει περισσότερο χρόνο επεξεργασίας δεδομένων διότι δεν υπήρχαν ανακαλύψεις στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου.
Ερωτηθείς για τις επαφές με τη Deutsche Bank, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι επαφές είναι συνεχείς είτε στην Κύπρο είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, «ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε και εμείς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση του τερματικού εφόσον βρεθούν επαρκείς ποσότητες ΦΑ και να ακούσουν και εκείνοι τους δικούς μας σχεδιασμούς και το πώς προχωράμε».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι προϋποθέσεις αφορούν την παρουσίαση ενός βιώσιμου τερματικού υγροποίησης ΦΑ, με βασικό ζητούμενο την εξεύρεση πρόσθετων κοιτασμάτων ΦΑ ακόμη και από γειτονικές χώρες.
«Αυτό σημαίνει απ` οπουδήποτε μπορεί να υπάρξουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου που να το καταστήσουν βιώσιμο για ένα έργο τουλάχιστον 20ετίας», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στις συνεχείς επαφές με τους Ισραηλινούς εταίρους στο τεμάχιο 12, που συμμετέχουν και στην κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο ισραηλινό Λεβιάθαν.
Διευκρινίζοντας ότι οι δύο κοινοπραξίες είναι δύο διαφορετικές οντότητες και θα πάρουν τις αποφάσεις τους η κάθε μία με διαφορετικά οικονομικά κριτήρια, ο Υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πως «η προτεραιότητα που έχουν οι ισραηλινές εταιρείες είναι κατ` αρχάς να πουλήσουν στην περιοχή μας μέσω αγωγού, δηλαδή Αίγυπτο, Παλαιστίνη».
ΚΥΠΕ