Powered by

Εισπράττουν οι bad banks στην Ελλάδα

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται τα τελευταία τρίμηνα η ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων που μεταφέρθηκαν στις εννέα «κακές» τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες τέθηκαν σε εκκαθάριση, στο πλαίσιο της αναγκαίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εξυγίανσης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία νέων δομών, από τις γενικές διευθύνσεις έως και το δίκτυο, και την υιοθέτηση νέων πρακτικών στον τρόπο χειρισμού των επισφαλειών, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, οι συνολικές εισπράξεις από τα δάνεια σε εκκαθάριση, από την έναρξη λειτουργίας των bad banks μέχρι και το τέλος του 2013 ανήλθαν σε 324,9 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό ανάκτησης των προβληματικών χορηγήσεων ανήλθε σε 8%, εμφανίζοντας ανοδική δυναμική ιδίως μετά το α' τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, οπότε το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3,7%.

Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί η είσπραξη ενός ποσοστού της τάξης του 20% επί των δανείων που έχουν μεταφερθεί στις εννέα bad banks (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton, TBank, Probank, FBBank, Συνεταιριστικές Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου - Λήμνου), ήτοι ένα ποσό της τάξης του 800 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός δεδομένης της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και της περαιτέρω βελτίωσης που δρομολογείται στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.

Με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαχείριση των τραπεζών σε εκκαθάριση γίνεται πλέον με αρκετά ομοιογενή τρόπο, καθώς, εκτός της σύστασης ειδικής Επιτροπής Εκκαθαρίσεων, για την εξέλιξη των εισπράξεων, οι ειδικοί εκκαθαριστές υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία με μηνιαία συχνότητα και προκαθορισμένο μορφότυπο, τα οποία και αξιολογούνται σε συσχέτιση με τα ανά τρίμηνο υποβαλλόμενα στοιχεία.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί σε συνεχή βάση τα έξοδα των εκκαθαριστών και είναι υπό μελέτη η σκοπιμότητα και ο τρόπος λειτουργικής ενοποίησης επιμέρους ή ακόμη και του συνόλου των ειδικών εκκαθαρίσεων.

Η επιτυχία της στρατηγικής που ακολουθείται αντανακλάται και στη σημαντική βελτίωση των μεγεθών των εισπραχθεισών απαιτήσεων, ιδίως δε αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών αντιπροσωπεύουν το 85,1% του συνόλου του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών οι οποίες βρίσκονται σε εκκαθάριση.

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα