Κούρεψαν τα κονδύλια για προβολή στο εξωτερικό

Σε περιόδους δύσκολες για την κυπριακή οικονομία και όπου η λέξη ανάκαμψη είναι το ζητούμενο για το νησί μας, η μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για προβολή μας στο εξωτερικό απογοητεύει τις επιχειρήσεις. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αναρωτιούνται πώς θα ανακάμψει η οικονομία μας όταν ενώ επιδιώκουμε να ανοιχτούμε στις ξένες αγορές και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, από την άλλη «κόβουμε τα  φτερά των επιχορηγήσεων μηδενίζοντας τα κονδύλια», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Εμπορίου από την πλευρά του απαντά ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κονδύλια από άλλες εξοικονομήσεις ώστε να μην ανασταλεί το σχέδιο ενισχύσεων κυπριακών επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν με δικά τους έξοδα σε εκθέσεις στο εξωτερικό. 

Ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Εμπορίου επισημαίνοντας ότι η αναστολή του σχεδίου ενισχύσεων κυπριακών επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν με δικά τους έξοδα σε εκθέσεις στο εξωτερικό πρόκειται για πολύ αρνητική εξέλιξη. Όπως ανέφερε, «θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στις προσπάθειες των κυπριακών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους και θα επιβραδύνει, στο μέτρο που της αναλογεί, την ανάκαμψη της οικονομίας». Ο κ. Τσιακκής υπογράμμισε ότι «η αναστολή του σχεδίου θα αναγκάσει αρκετές μονάδες να μειώσουν τη συμμετοχή τους να προσελκύσουν νέες αγορές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκμετάλλευση εξαγωγικών ευκαιριών οι οποίες όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο». Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι το υπουργείο πρέπει απαραίτητα να συνεχίσει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχεδίου χωρίς καμία διακοπή, διαθέτοντας επιπρόσθετους πόρους προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος ανέφερε στο InBusinessNews ότι διαφωνούν με τη μείωση των κονδυλίων «σε μια εποχή που επιδιώκουμε πάση θυσία να ανοιχτούμε στο εξωτερικό, να μπούμε στις ξένες αγορές και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας». Σημείωσε ότι υπήρξε μια κακή εκτίμηση από το Υπουργείο για το πώς θα χειριστούν τα κονδύλια. «Μας είπαν ότι το κάνουν για σκοπούς περικοπών των εξόδων τους. Έπρεπε να το σκεφτούν λίγο καλύτερα, γιατί το ζητούμενο όλων μας είναι η έξοδος από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πήλικος. 

Όπως μας εξήγησε η Διευθύντρια Εμπορίου Νέλλη Κουλία, όλα τα κονδύλια σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία είναι μειωμένα, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες από πλευράς υπουργείου να δοθούν λύσεις και να εξασφαλιστούν περαιτέρω κονδύλια. «Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Το υπουργείο Εμπορίου επιχορηγεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις εκθέσεις στο εξωτερικό μέσω 2 σχεδίων. Το πρώτο σχέδιο αφορά επιχορηγήσεις που καλύπτουν  πλήρως τα έξοδα των κυπριακών επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό στις οποίες το Υπουργείο Εμπορίου συμμετέχει με κρατικό περίπτερο (Σχέδιο Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας"De Minimis"). Το δεύτερο σχέδιο αφορά την κάλυψη μέρους των εξόδων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό με δικά τους έξοδα. 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)