Ενστάσεις για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων

Την αντίθεση τους με πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορά τη δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση οφειλών φόρου εκφράζουν δικηγόροι και λογιστές. Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δεύτερα 16 Ιουνίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής διασφαλίζει την καταβολή των καθυστερημένων αλλά οριστικά επιβεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπείες που προβλέπονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας, τραπεζικών λογαριασμών και της απαγόρευσης αποξένωσης ακινήτων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αντίθετος με το νομοσχέδιο είναι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι «εμείς επιμένουμε στη θέση μας ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται δικαστικώς. Πρέπει να υπάρχει τελική απόφαση ότι οφείλεται φόρος για να προχωρήσει κάποιος με τη δέσμευση της περιουσίας κι όχι με την υποψία ότι χρωστά κάποιος χρήματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει με ένσταση. Θέση και εισήγηση του Παγκύπριου Δικαστικού Συλλόγου προς το ΤΕΠ είναι να ζητείται διάταγμα για παγοποίηση λογαριασμών μέσω δικαστηρίου». 

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου, υπάρχει η εισήγηση ώστε να δοθεί ειδική εξουσία στο Δικαστήριο όπως, κατόπιν αίτησης της φορολογικής αρχής, εκδίδει διάταγμα παγώματος τραπεζικών λογαριασμών που οφείλουν φόρο μέχρι του ποσού της φορολογικής οφειλής, με πρόνοια ότι τέτοιο Διάταγμα θα δεσμεύει όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ) Γιάννης Χαριλάου εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς το νέο νομοσχέδιο, εφόσον περιέχονται βελτιωμένες δικλίδες ασφαλείας για τη δέσμευση περιουσιών, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. «Έχουμε επανειλημμένα εισηγηθεί τη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου με καθορισμένους όρους εντολής με μέγιστο χρονικό διάστημα εξέτασης της υπόθεσης 3 μήνες. Δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή αυτή η εισήγηση, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που οδηγούν σε στρεβλώσεις». 

Όπως είπε, διευθετήθηκε συνάντηση το απόγευμα του ΣΕΛΚ με ανώτατους τεχνοκράτες του τμήματος εσωτερικών προσόδων. Ο κ. Χαριλάου παρέθεσε και 2-3 προβλήματα που δημιουργούνται. «Τι θα γίνει όταν κάποιος πελάτης έχει επιστροφή φόρου τη μια χρονιά και την επόμενη χρονιά θα πρέπει να πληρώσει; Το κράτος θα προχωρά με δέσμευση περιουσιών; Τι θα γίνει με αυτά που έχει το κράτος να του δώσει; Μια δεύτερη περίπτωση. Εάν δεσμευτούν τα υπόλοιπα κάποιου πολίτη σε διάφορες τράπεζες και το ποσό υπερβαίνει το ποσό που χρωστά, τι θα γίνει; Εάν εκδώσει επιταγές χωρίς να γνωρίζει ότι δεσμεύτηκε η περιουσία του;»

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)