ΑΗΚ: Επιτάχυνση της προσφυγής στο Ανώτατο ζητούν οι εργαζόμενοι
16:10 - 13 Ιουνίου 2014
Επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της προσφυγής τους στο Ανώτατο εναντίον της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να εντάξει την ΑΗΚ στη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της απόφασης του ΔΣ της ΑΗΚ για διορισμό τεχνικής επιτροπής, με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και παροχή πληροφοριών στη μονάδα και στον έφορο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και εκδίκαση της προσφυγής από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου, θα ζητήσουν οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ, μέσω του δικηγόρου τους.
Ενώπιον του Ανωτάτου έχουν καταχωρηθεί συνολικά 1733 προσφυγές, τέσσερις από τις συντεχνίες και οι υπόλοιπες από εργαζόμενους.
Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν οι συντεχνίες της ΑΗΚ -ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΥΒΑΗΚ και ΣΕΠΑΗΚ- απέρριψαν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου, που κηρύσσει την ΑΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, επικαλούμενες το άρθρο 122 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει τύχει οποιασδήποτε τροποποίησης μέχρι σήμερα, και το οποίο δεν επιτρέπει την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και/ ή τη μεταβολή και/ ή κατάργηση του καθεστώτος της ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Υποστήριξαν επίσης ότι η απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ να προβεί σε ενέργειες ενδιάμεσες ή/και προπαρασκευαστικές αυτής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίζοντας την τεχνική επιτροπή, παραβιάζει το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 122.
Ως γνωστόν η προσφυγή στο Ανώτατο καταχωρήθηκε στις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των συντεχνιών και των εργαζομένων, Γιώργο Σεραφείμ, έχει οριστεί πρώτη εμφάνιση στις 23 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου, κατά πάσα πιθανότητα θα καταχωρηθούν σχετικές αιτήσεις για επίσπευση των χρονικών περιθωρίων και για εκδίκαση του θέματος από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω της εμβέλειας και της σοβαρότητας του θέματος που εγείρεται και όπως σημείωσε, είναι σωστό η απόφαση να ληφθεί σε πρώτο και τελεσίδικο βαθμό από την πλήρη Ολομέλεια.
“Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και ενέργειες για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο που είναι η γρήγορη και στον ανώτατο βαθμό εκδίκαση της υπόθεσης, που είναι επιτρεπτή με βάση τους διαδικαστικούς κανονισμούς του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου”, είπε, χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΑΗΚ θεωρεί ότι “οι τροχοδρομούμενες εξελίξεις όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οργανισμού, είναι παράνομες και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον”.
Ο Υπεύθυνος Νομικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΕΠΟΠΑΗ, Χρίστος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα της ΑΗΚ αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνειδητοποιώντας ότι τα συμφέροντα του Κύπριου πολίτη συμπίπτουν με αυτά των εργαζομένων”.
“Έχουμε αποταθεί και έχουμε θέσει όλη μας την εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη” ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι στην προσπάθειά τους αυτή, οι συντεχνίες δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν “οποιοδήποτε νόμιμο ή συνδικαλιστικό δικαίωμα” έχουν στη διάθεσή τους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “η ιδεοληπτική προσέγγιση υπό το πρόσχημα μνημονιακών υποχρεώσεων για αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, θα έχει ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα και τη θυσία της ΑΗΚ στο βωμό του κέρδους για λίγους και όχι της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία πανίσχυρων ιδιωτικών και ανεξέλεγκτων μονοπωλίων και θα αυξήσει την ανεργία και την ενεργειακή φτώχεια των πολιτών”.
Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ο έλεγχος να περνά σε ιδιώτες, σημείωσε και ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα προτείνει μέσα από τις κατάλληλες διορθωτικές αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΑΗΚ ως δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και κοινής ωφέλειας. Ειδικότερα, έχει μελετήσει και τεκμηριώσει προτάσεις που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως και την εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης και τον έλεγχο στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στην ΕΕ σήμερα υπάρχει μια αλλαγή τάσης προς επανακαθετοποίηση και επανακρατικοποίηση των εταιρειών ηλεκτρισμού.
Όπως ανέφερε, “αποτελεί μύθο το αξίωμα για κατακερματισμό της ΑΗΚ υπό το πρόσχημα ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει τη λειτουργία μιας καθετοποιημένης ΑΗΚ και επιβάλλει τον ιδιοκτησιακό και νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων (παραγωγή, δίκτυα, προμήθεια)”. Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, το κοινοτικό κεκτημένο δεν επιβάλλει τον προτεινόμενο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει μέσα από τον οδικό χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή, σε πρώτη φάση νομικό διαμελισμό της ΑΗΚ σε ανεξάρτητες κρατικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου και σε δεύτερη φάση το “ξεπούλημα τους υπό το πρόσχημα της ανάγκης ιδιοκτησιακού διαχωρισμού”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ