Λοϊζίδης: Λογάριαζαν χωρίς... τον ξενοδόχο
16:23 - 12 Ιουνίου 2014
Τους έξι πυλώνες, στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι πολιτικές για τον τουρισμό το αμέσως επόμενο διάστημα, ανέπτυξε στην ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης.
Αναφερόμενος στην περσινή δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι ο τουρισμός ήταν η βιομηχανία που συνέβαλε και συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για να ορθοποδήσει, σημειώνοντας, επίσης, πως είναι ο τομέας «που εξέπληξε ακόμη και τους δανειστές της Κύπρου, οι οποίοι αν και διέβλεψαν και κατέγραψαν τη δυναμική και προοπτική του, δεν υπολόγισαν την ανθεκτικότητά του».
“ Το 2013”, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, “μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, κυρίαρχα στοιχεία του οποίου ήταν η ανασφάλεια, η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης και το στέγνωμα της αγοράς από χρήμα, κατορθώσαμε να συγκρατήσουμε τις αφίξεις στο μείον 2%, έναντι ενός σχετικά καλού 2012 και να αυξήσουμε τα έσοδα κατά 8%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Όπως πρόσθεσε “δεν διεκδικούμε τα εύσημα γι’ αυτή την επιτυχία, αφού η προσπάθεια που καταβλήθηκε, υπήρξε συλλογική και οι ενέργειες συντονισμένες», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “οι δυσκολίες ανέδειξαν την ικανότητά μας να λειτουργούμε κάτω από μεγάλη πίεση, να γινόμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί”.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, μέσα από τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους, με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη συγκράτηση του εργατικού κόστους και τη μείωση φορολογιών και τελών, καθώς επίσης να επιτευχθεί η σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να επανεκτιμηθεί η πολιτική και οι δράσεις έναντι συγκεκριμένων αγορών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς.
Επίσης, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως πρέπει να διευρυνθεί η πολιτική προσέλκυσης νέων αεροπορικών εταιρειών και με άλλες συμφωνίες, παρόμοιες με εκείνες που επιτεύχθηκαν πέρσι και να τις συνδυάσουμε με μια απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας, για πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας και τις τεράστιες αγορές της Ασίας.
Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, επαναφέροντας την πρότασή του ΠΑΣΥΞΕ, για δημιουργία ξενοδοχειακού επιμελητηρίου.
“Να προωθήσουμε τάχιστα”, πρόσθεσε, “όλα τα έργα που χρειάζεται ένας προορισμός για να μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ποιοτικός. Χαιρετίζουμε την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της μαρίνας Λεμεσού. Αισθανόμαστε, μετά από συζητήσεις και δική μας επιμονή πολλών χρόνων, ότι είμαστε κοντά στη δημιουργία καζίνο. Ελπίζουμε να υλοποιηθεί το συντομότερο και να μην παρατηρηθούν νέες καθυστερήσεις”.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οφείλει να προωθήσει άμεσα αναδιαρθρώσεις δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως “αυτό επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας του τόπου, αλλά και των ίδιων των τραπεζών”.
Προβαίνοντας σε μια αναφορά για τα θετικά της δύσκολης περσινής περιόδου, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε την ελευθεροποίηση των πτήσεων από Ρωσία και Ουκρανία και την έλευση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών από χώρες του Κόλπου.
«Πρόβλημα παρέμεινε η εποχικότητα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είχαμε μιαν επιδείνωση του προβλήματος η οποία οδηγούσε, από τη μια σε πολύ ψηλές πληρότητες των ξενοδοχειακών μας μονάδων τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής και από την άλλη, σε πενιχρές πληρότητες τους υπόλοιπους μήνες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μονάδων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο», πρόσθεσε.
Αναφορικά στο εργασιακό μέτωπο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι μέσα από την προσπάθεια που κατέβαλε ο Σύνδεσμος, το 2013 προσλήφθηκαν πέραν των 3.000 Κυπρίων ανέργων, 1.000 εκ των οποίων μέσα από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.
Είπε πως κατάφεραν περίπου το 67% των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να είναι Κύπριοι και συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι το 2014 θα ξεπεράσουν το 70%, στόχος που έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ παρακολουθεί και στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει, για επανένωση της πατρίδας, προσβλέποντας στην τεράστια προοπτική, που θα δημιουργήσει στην οικονομία του τόπου και την ευημερία του λαού.
Καταλήγοντας διεμήνυσε πως σήμερα, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, την οποία αντλούν από τον τρόπο με τον οποίο ενεργήσαν και τα αποτελέσματα που πέτυχαν τον τελευταίο χρόνο, δηλώνουν με μεγαλύτερη σιγουριά ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελος Λοΐζου.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ διαβεβαίωσε ότι θα παρέχει στήριξη σε όλους τους τουριστικούς εταίρους και ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις εισηγήσεις του για συνέχιση της στενής τους συνεργασίας.
Κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να αναλογιστούν τη σπουδαιότητα και τη συνεισφορά που έχει ο τομέας του τουρισμού για την Κύπρο, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχει για τη συλλογική ευημερία ο κάθε τουρίστας ξεχωριστά.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης αποδόθηκε τιμή στον αείμνηστο Υπουργό Τάσο Μητσόπουλο, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς του στην πατρίδα γενικότερα και στον τουρισμό της Κύπρου ειδικότερα.
Τιμητική πλακέτα απένειμε στον πατέρα του εκλιπόντος Υπουργού, Άρη Μητσόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κομμάτων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι και Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Τραπεζών, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.