Συνεργασίες με την Κύπρο ψάχνει η ΕΝΙ

Στην Κύπρο βρέθηκαν τρεις Αντιπρόεδροι της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το πώς προχωρούν τα πράγματα σε σχέση με το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή καθώς και ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας μεταξύ ENI και Κύπρου. Και αυτό ενώ η ENI αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ στο  τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, σε ό,τι αφορά στα θέματα ενέργειας υπάρχει γενικά μια κινητικότητα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν,  οι δηλώσεις του οποίου χαρακτηρίζονται ως “ψήφος εμπιστοσύνης” για την Κύπρο και το ρόλο της σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι η Κύπρος πρέπει να έχει θέση στις όποιες συνεργασίες γίνουν στην περιοχή για τα ενεργειακά θέματα και όπως συναφώς ανέφερε ο κ. Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με την ομογένεια στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει συνεργασία Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου.

Στα πλαίσια αυτά οι Αμερικανοί παρουσιάζονται να εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του, αφού η Αίγυπτος θεωρείται χώρα κλειδί στα ενεργειακά.

Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου από το Ισραήλ στην Κύπρο με στόχο αυτή να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και στο πλαίσιο της οποίας να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Στόχος παραμένει η δημιουργία του LNG, με πρώτιστο στόχο αυτό να γίνει με τα αποθέματα της Κύπρου, και εάν δεν γίνει αυτό να γίνουν συνεργασίες στην περιοχή, ανέφεραν συναφώς οι ίδιες πηγές.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του