Powered by

Παγωμένοι μισθοί με άνοδο της απασχόλησης στη Βρετανία

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η πτώση του αριθμού των ανέργων στη Βρετανία το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να καταγράφεται αύξηση των απολαβών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στη χώρα κατά 161.000 στα 2,16 εκατομμύρια. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 6,6% του ενεργού πληθυσμού.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 345.000, ενώ οι άνεργοι που διεκδικούν το σχετικό επίδομα, δείκτης που παραπέμπει στους πιο μακροχρόνια ανέργους, επίσης μειώθηκε, κατά 27.400 στα 1,09 εκατομμύρια.

Πάντως η αύξηση των απασχολούμενων οφείλεται για ακόμα ένα τρίμηνο κυρίως στους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά οι αυτοαπασχολούμενοι στη Βρετανία ανέρχονται πλέον σε 4,54 εκατομμύρια, δηλαδή 337.000 περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι απολαβές των εργαζομένων, εξάλλου, περιλαμβανομένων των επιμισθίων, μειώθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2013 οι απολαβές είναι μόνο 0,7% αυξημένες.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών υπολογίζεται στο 0,7%, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 1,8%. Οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως η βρετανική οικονομία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, αλλά οι περισσότεροι Βρετανοί πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος διαβίωσης.

Εκτιμάται επίσης ότι ο συνδυασμός της μείωσης της ανεργίας και των χαμηλών ή μηδενικών αυξήσεων στους μισθούς οφείλεται στη διάθεση των επιχειρήσεων να προσλάβουν μεν περισσότερο προσωπικό αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος ώστε να αναπληρώσουν το κενό στην παραγωγή που δημιουργήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί