Πρόκληση η μεταβίβαση επιχείρησης από τον υιό στον πατέρα

Οι μεταβιβάσεις Οικογενειακών Επιχειρήσεων συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη. European Family Business (EFB) και KPMG παρουσιάζουν το Φορολογικό Βαρόμετρο των Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Επιχειρήσεων.
•    To Φορολογικό Βαρόμετρο των Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Επιχειρήσεων συγκρίνει σε 23 ευρωπαϊκές χώρες τη φορολογική μεταχείριση της μεταβίβασης της οικογενειακής επιχείρησης από γενεά σε γενεά.
•    Η φορολογική μεταχείριση διαφέρει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, με διαφορετικά επίπεδα περιπλοκότητας και υποχρεώσεων.
•    Το ενδεχόμενο φορολογικό βάρος σε επιχειρηματικές μεταβιβάσεις μέσα στην οικογένεια θα μπορούσε να εμποδίσει τη μελλοντική ανάπτυξη και επένδυση.

Το  Φορολογικό Βαρόμετρο EFB- KPMG δείχνει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις επιβάλλουν φόρο όταν η οικογενειακή επιχείρηση μεταβιβάζεται από γενεά σε  γενεά. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν ελαφρύνσεις, παρόλα αυτά αν κάποια εταιρεία δεν είναι προετοιμασμένη, οι φορολογικές υποχρεώσεις μπορεί να είναι σοβαρές.
   

Οφειλόμενος Φόρος  - διαδοχή μέσω κληρονομιάς
Από τις 23 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι 7 δεν επιβάλλουν φόρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Κύπρος. Με την προϋπόθεση ότι δεν εφαρμόζονται εξαιρέσεις, η πιθανή φορολογική επιβάρυνση κυμαίνεται από €0 μέχρι €4 εκατομμύρια. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας, λόγω του ότι  το φορολογικό τοπίο αλλάζει δραματικά όταν οι φορολογικές απαλλαγές λαμβάνονται υπόψη. Ορισμένες χώρες επιβάλλουν υψηλές φορολογίες, αφού ακόμη και με τις απαλλαγές το ποσό μπορεί να φτάσει το €1,5 εκατομμύριο.

Οφειλόμενος Φόρος – Διαδοχή λόγω αφυπηρέτησης
Από τις 23 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 6 δεν επιβάλλουν φόρους. Όπως και πιο πάνω, στις 6 χώρες περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Με την προϋπόθεση ότι δεν εφαρμόζονται ελαφρύνσεις, η πιθανή φορολογική επιβάρυνση μπορεί να είναι σημαντική, αφού 4 χώρες επιβάλλουν φορολογία μεταξύ €2,8 -  €4,2 εκατομμύρια κατά τη μεταβίβαση της επιχείρησης. Αν θεωρήσουμε ότι  εφαρμόζονται ελαφρύνσεις, προκύπτουν σημαντικές αλλαγές - 13 χώρες δεν επιβάλλουν  φόρο, αλλά οι πρώτες 6 συνεχίζουν να εισπράττουν ένα συγκριτικά υψηλό ποσό μεταξύ €0,3 εκατομμύρια και €1,5 εκατομμύριο.

Η μεταβίβαση της οικογενειακής
επιχείρησης στην Ευρώπη
αποτελεί μεγάλη πρόκληση

Σύμφωνα με την έρευνα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες εάν επιθυμούν να συνεχίσει η οικογένεια να διευθύνει την επιχείρηση. Η μεταβίβαση της επιχείρησης δεν  δημιουργεί ρευστότητα ούτε στην οικογενειακή επιχείρηση ούτε στα μέλη της οικογένειας. Τα κεφάλαια για να αποπληρωθεί η φορολογική επιβάρυνση πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να βλάψει τη μελλοντική ανάπτυξη και δυνατότητα επένδυσης μιας επιχείρησης.

Η  διαφορετική φορολογική μεταχείριση μεταξύ κληρονομιάς και αφυπηρέτησης είναι ενδιαφέρουσα και τέτοιες διαφορές στις πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στις συμπεριφορές των οικογενειών. Για παράδειγμα, οι ηγέτες των οικογενειακών επιχειρήσεων μπορεί να διατηρούν τον έλεγχο της επιχείρησης για φορολογικούς λόγους, κάτι που ίσως να ταλαιπωρεί την επόμενη γενεά και να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Το Φορολογικό Βαρόμετρο για τις Ευρωπαϊκές Οικογενειακές Επιχειρήσεις βασίζεται σε ευρήματα 23 χωρών οι οποίες διενήργησαν μια φορολογική αξιολόγηση για την Oakwood, (μια οικογενειακή επιχείρηση αξίας €10 εκατομμυρίων) βασισμένη σε δυο σενάρια.

Το πρώτο σενάριο  εξέτασε το φορολογικό αντίκτυπο της μεταβίβασης της επιχείρησης σε μέλη της οικογένειας λόγω κληρονομιάς και λόγω αφυπηρέτησης. Κάθε χώρα που συμμετείχε είχε δυο σενάρια και ένα ερωτηματολόγιο να συμπληρώσει παρέχοντας λεπτομέρειες για το κάθε ένα από αυτά.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)