Powered by

Γαστρονομικός προορισμός επιδιώκει να καταστεί η Πάφος

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) μέσα από το έργο gastronomy net πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 προωθεί σωρεία δράσεων για ανάδειξη και πιστοποίηση της ποιότητας της τοπικής κουζίνας κάτι που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ταυτότητας της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μερικές από τις δράσεις που θα συμβάλουν προς τον επιθυμητό στόχο είναι η  ιστοστελίδα για την γαστρονομία www.gastronomyofcyprus.com, το εδεσματολόγιο τοπικών συνταγών και καταγραφή τοπικών προιόντων, η αναβάθμιση των οινικών διαδρομών η δημιουργία γαστρονομικού κέντρου και η χρήση τεχνολογιών.

Οι δράσεις που υλοποιούνται ή είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, έρευνα εξεύρεσης παραδοσιακών συνταγών, προϊόντων και εδεσμάτων της επαρχίας, μια δράση που ήδη άρχισε και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2014. Με την ολοκλήρωση της έρευνας η ΕΤΑΠ θα προχωρήσει στη δημιουργία και έκδοση γαστρονομικού εδεσματολογίου για χρήση από εστιάτορες, ξενοδόχους και άλλους

Επίσης περιλαμβάνουν οινικές διαδρομές, με την ολοκλήρωση της επαναξιολόγησης των υφιστάμενων διαδρομών στην επαρχία Πάφου.  Η δράση αυτή, όπως αναφέρεται, άρχισε από τον Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, ενώ εντός Ιουνίου αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις και τροχιοδρόμηση ενεργειών για δημιουργία αναβαθμισμένης τουριστικής οινο-εμπειρίας. Μέσα από το ερωτηματολόγιο και τις επιτόπιες επισκέψεις καθώς και δευτερογενής πηγές,  αξιολογήθηκαν σωρεία παραμέτρων για την αναβάθμιση της εμπειρίας και ανάδειξητου κυπριακού κρασιού και υπαίθρου.

Σε σχέση με τη δημιουργία Κέντρου Τοπικής Γαστρονομίας, η ΕΤΑΠ αναφέρει πως έχει ολοκληρώσει τη δική της δράση που ήταν ο σχεδιασμός και η ετοιμασία των όρων κατασκευής και εξοπλισμού του κέντρου και αναμένεται η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων τους επόμενους μήνες από το Δήμο Πάφου και λειτουργία εντός της καλοκαιρινής σεζόν.

Μια ακόμη δράση που προβλέπεται, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η δημιουργία ιστοσελίδας και ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη και προώθηση των Δωδεκανήσων και της Κύπρου/Πάφου ως προορισμών γαστρονομίας. Οπως αναφέρεται, υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία  της ιστοσελίδας  και αναμένεται ολοκλήρωση της περί τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα έχουν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για τη δημιουργία του Σήματος Κυπριακής Κουζίνας, στα πρότυπα του Aegean Cuisine, και πιλοτική εφαρμογή του στην Πάφο. Το εν λόγω έργο αναμένεται να μπει σε πιλοτική εφαρμογή το 2014. Στην προσπάθεια προβλέπεται να συμμετάσχουν  ΚΟΤ, ξενοδόχοι, εστιάτορες, αρχιμάγειρες, ΑΞΙΚ κ.α.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Στα καλύτερά του με άνοδο σε αφίξεις και έσοδα ο τουρισμός...Αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ