Όχι στην τρόικα ο έλεγχος του 18%
12:40 - 10 Ιουνίου 2014
Την αντίθεσή του για ακόμη μια φορά ως προς την ενδεχόμενη διαχείριση του 18% της Λαϊκής από την EBRD εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ). Σημειώνουν ότι δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων με τη συμμετοχή του Μααρτέν Φερβέυ τόσο στην αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο όσο και στην ΕBRD, εκφράζοντας φόβους ότι ο κ. Μααρτέν θα έχει άμεση πρόσβαση στον έλεγχο της τράπεζας Κύπρου. «Κατά την τελευταία αποστολή της, η Τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου οργανώνοντας συναντήσεις για το θέμα αυτό εκπέμποντας μια διάθεση ειδικής εμπλοκής στα ζητήματα της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε ο επικεφαλής των επαρχιακών επιτροπών Θεόδωρος Κυπριανίδης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνης Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ενάντια στην EBRD. Το πρόβλημα που έχουμε, είναι ότι ζητούμε τη διαχείριση των δικών μας περιουσιακών στοιχείων. Παραδώσαμε τεκμηριωμένα έγγραφα ότι δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη η EBRD. Οι μόνοι ανεξάρτητοι είναι οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων. Ποιος ιδιοκτήτης δέχεται να του πάρουν το σπίτι, να διορίσουν ανεξάρτητο οίκο, ώστε να τους φέρουν πίσω τις εισπράξεις;».
Παράλληλα, ο κ. Κυπριανίδης αναρωτήθηκε τι έγινε με τις αξιολογήσεις των προ επιλεγμένων συμβούλων. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Αρχή Εξυγίανσης κατά την προεπιλογή έκανε τόσο μεγάλο λάθος που κανένας από αυτούς δεν πληρούσε τα προσόντα για να διοριστεί και αναγκάστηκαν να καλέσουν εκτάκτως την EBRD να υποβάλει προσφορά». Μάλιστα, ο κ. Κυπριανίδης καλεί τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να απαντήσει ξεκάθαρα στις καταγγελίες περί σύγκορυσης συμφερόντων, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού ως αλαζονικές. Ο ΣΥΚΑΛΑ θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς απάντηση, ζητώντας να μάθουν «γιατί ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαχείριση του 18% ενώ τον διαψεύδουν οι όροι εντολής που έδωσε η Διαχειρίστρια αλλά και οι ίδιες οι προτεραιότητες της EBRD».
Τέλος, ο ΣΥΚΑΛΑ ανακοίνωσε τη σύσταση επαρχιακών επιτροπών στη Λευκωσία, Λεμεσό, Ελεύθερη Αμμόχωστο, Πάφο, Λάρνακα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ σημείωσε ότι ο σύνδεσμος θα ανοίξει και για άλλα επηρεαζόμενα μέλη, όπως είναι οι κληρονόμοι.