Powered by

Περίοδο χαμηλού πληθωρισμού προβλέπει ο Ντράγκι

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, αφού υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της Τράπεζας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκ νέου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Ντράγκι παραχώρησε την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, η οποία αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, μεταξύ άλλων είπε: “Είναι αλήθεια ότι η ανάκαμψη προχωράει, αλλά αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς, και εξακολουθεί να παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Θα έλεγα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι πιο έτοιμο να δράσει την επόμενη φορά, αλλά πιο πριν θέλουμε να δούμε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου”.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2014 και ο πληθωρισμός στο 0,8%.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει «παρατεταμένη περίοδο» χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών. Επίσης, επανέλαβε την ομόφωνη δέσμευση του ΔΣ της ΕΚΤ για χρήση ακόμη και μη συμβατικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

Οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν και μάλιστα στην πλειοψηφία τους έχουν αρνητικές τάσεις, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ως έναν τέτοιο χαρακτήρισε τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αγορές εργασίας εμφανίζουν «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι στην ΕΚΤ συζητήθηκε το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ωστόσο «δεν συνιστά στόχο, αλλά σημαντικό οικονομικό παράγοντα».

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί