ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Άκουσε τη φωνή σου

Δράσε, αντέδρασε, επηρέασε: Στη χώρα σου, στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών και των 500 εκατομμυρίων κατοίκων. Πρώτα, όμως, μάθε τι εστί Ευρωκοινοβούλιο και, κυρίως, πώς η δική σου φωνή μπορεί να ακουστεί, λαμβάνοντας ακόμα και τη μορφή απόφασης στην ολομέλεια των 751 - από τον ερχόμενο Μάιο - ευρωβουλευτών.

Η Κύπρος δεν είναι μακριά από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Ούτε κι εσύ. Εκπροσωπείσαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - με έξι ευρωβουλευτές στην περίπτωση της Κύπρου -, το οποίο έχει ψηφίσει οδηγίες για το 80% των εθνικών νόμων. Τόσο δυνατή μπορεί να αποδειχτεί η φωνή σου, η οποία δύναται κάλλιστα να διοχετευτεί κι από άλλα κανάλια. Εάν, για παράδειγμα, εκτιμάς ότι εκεί όπου βρίσκεσαι παραβιάζονται κάποιοι νόμοι της ΕΕ, εύκολα μπορείς να στείλεις αναφορά στο Κοινοβούλιο. Ειδάλλως, εάν χρειάζεσαι συνήγορο του πολίτη, μπορείς να τον έχεις επικοινωνώντας με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή. Η Πρωτοβουλία των Πολιτών δίνει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να προωθήσει θέματα και να ζητήσει την εκπόνηση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, καθώς και στην ιστοσελίδα του, μπορείς να μάθεις το πώς εύκολα και γρήγορα.

Εκπροσώπηση
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται από τους πολίτες των κρατών - μελών κάθε πέντε χρόνια. Εκλογές για τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα διεξαχθούν φέτος από 22 έως και 25 Μαΐου. Στην Κύπρο ως μέρα των Ευρωεκλογών έχει καθοριστεί η 25η Μαΐου. Οι 751 έδρες θα κατανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους - μέλους, που διαθέτει σταθερό αριθμό εδρών, 96 κατά μέγιστο και 6 κατ’ ελάχιστο.Οι βουλευτές μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Βρυξελλών, Στρασβούργου και της εκλογικής τους περιφέρειας.Στις Βρυξέλλες συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των 20 κοινοβουλευτικών επιτροπών και των πολιτικών ομάδων και σε πρόσθετες συνόδους ολομέλειας, ενώ στο Στρασβούργο συμμετέχουν σε 12 συνόδους ολομελείας.Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συσπειρώνονται σε ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και όχι την εθνικότητά τους. Οι πολιτικές ομάδες είναι οι ακόλουθες: Κοινοβουλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Αρμοδιότητες
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για τους νόμους που αργότερα υιοθετούνται σε εθνικό επίπεδο και ασκεί δημοκρατικό έλεγχο στους άλλους θεσμούς της ΕΕ:Στη σύνθεση της νέας Επιτροπής, στις εργασίες της Επιτροπής (θέματα οικονομικής πολιτικής, Eurogroup), στα αιτήματα πολιτών και στα ζητήματα της ατζέντας που συζητεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ακόμα, το Κοινοβούλιο εγκρίνει και επιβλέπει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιό του λειτουργεί ειδική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί πώς δαπανάται ο προϋπολογισμός.Οι βουλευτές επεξεργάζονται, τροποποιούν και ψηφίζουν νομοθετικές προτάσεις και εκθέσεις πρωτοβουλίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εξετάζουν προτάσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου και, αν χρειαστεί, συντάσσουν εκθέσεις και τις υποβάλλουν στην ολομέλεια.Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να συστήνει προσωρινές επιτροπές για ειδικά προβλήματα. Αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του είναι η συνεδρίαση της ολομελείας,η οποία αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου. Στις συνεδριάσεις της ολομέλειας συμμετέχουν, επίσης, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευκολύνουν τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και να δώσουν, εάν χρειαστεί, λογαριασμό για τη δραστηριότητά τους.
Πηγές: www.europarl.cy και www.europarl.en

Το Κοινοβούλιο στην Κύπρο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα  γραφείο πληροφοριών σε κάθε κράτος - μέλος. Τα γραφεία αυτά, μεταξύ άλλων: Απαντούν σε ερωτήσεις και παρέχουν υλικό σε πολίτες, φορείς και οργανισμούς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις πολιτικές της ΕΕ. Ενημερώνουν τα ΜΜΕ και το κοινό για τα νέα του Κοινοβουλίου και καθιερώνουν συνδέσμους με επαγγελματικές ομάδες, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλους όσοι ενδιαφέρονται για ευρωπαϊκές υποθέσεις και δικτύωση επαγγελματικής, επιχειρηματικής ή άλλης μορφής στην Ευρώπη.

Στην Κύπρο: Λεωφόρος Βύρωνος 30, Λευκωσία. Τηλέφωνο: 22870500, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: epnicosia@europarl.europa.eu και ιστοσελίδα: www.europarl.cy

Η Πρωτοβουλία των Πολιτών δίνει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να προωθήσει θέματα και να ζητήσει την εκπόνηση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το άρθρο  εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης  των Κυπρίων πολιτών για τις ενέργειες και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «The European Parliament Road Show». Μετά από διαγωνισμό και επιλογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εταιρεία ΙΜΗ έχει αναλάβει την επικοινωνία του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο του άρθρου.  Για περισσότερες πληροφορίες: www.euparliamentroadshow.com

 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο