powered by

Μεταφορά ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία

Στην προώθηση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη μεταφοράς τεχνολογίας από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου επενδύει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Για τον σκοπό αυτό, το ΙΠΕ έχει προχωρήσει, μετά από Διαγωνισμό, στην επιλογή του συμβουλευτικού οίκου Isis Innovation του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με στόχο την δημιουργία εσωτερικών πολιτικών διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε ακαδημαϊκού ή ερευνητικού οργανισμού στην Κύπρο. Ο Isis Innovation είναι ένας διεθνής οίκος αναγνωρισμένης αξίας, ο οποίος παρέχει υποστήριξη σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο του Μέτρου Στήριξης της Ανάπτυξης Εσωτερικών Πολιτικών Διαχείρισης Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) που ανακοίνωσε το ΙΠΕ, ο συμβουλευτικός οίκος θα αναπτύξει ένα κοινό βασικό έγγραφο, προσαρμοσμένο στο κυπριακό σύστημα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και τα αντίστοιχα Πρότυπα Έγγραφα για Μεταφορά Τεχνολογίας (Technology Transfer Model Agreements) τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο όταν συνάπτουν συμφωνίες με εταιρείες της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Στις 7 Μαΐου 2014, ο συμβουλευτικός οίκος Isis Innovation και το ΙΠΕ διοργάνωσαν στην Κύπρο το εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Development of an Institutional IPR Policy and Adoption of an Institutional Process Governing Technology Transfer in Universities and Research Institutions», κατά τη διάρκεια του οποίου τα έμπειρα στελέχη του Isis Innovation πραγματοποίησαν μια πρώτη παρουσίαση της διαδικασίας καταρτισμού των πρότυπων εγγράφων. Στην Εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και ήταν: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Στην επόμενη φάση υλοποίησης του Μέτρου, τα στελέχη του Isis Innovation θα επισκεφθούν ξανά την Κύπρο, περί τα τέλη Μαΐου 2014, για να παρέχουν κατ’ίδίαν καθοδήγηση προς τους εκπροσώπους των πιο πάνω φορέων ως προς την τελική διαμόρφωση των συναφών εσωτερικών τους πολιτικών και διαδικασιών, σύμφωνα και με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φορέα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων του ΙΠΕ για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου και της μεταφοράς τεχνολογίας στην αγορά.

 

Δειτε Επισης

Γερά θεμέλια για διεθνείς συνεργασίες καινοτομίας έθεσε στο Hellenic Innovation Network η Κύπρος
Στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. στην ανακύκλωση συσκευασιών η Κύπρος-Πέρασε και τον στόχο του 2025
Η KPMG Κύπρου στηρίζει το Πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ»
CMMI: Νέο έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας
Δέσπω Λευκαρίτη και DELEMA McCANN επιβραβεύτηκαν για το έργου του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα
Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της Demetra και της Logicom-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
O Παγκύπριος Σύνδεσμος Διεύθυνσης Μισθοδοσίας διοργανώνει το CPMA Annual Gathering 2024
Νέες τάσεις συσκευασίας στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης
Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό