Powered by

Σαμαράς: Να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά στον εφιάλτη

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, και ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ σ’ αυτόν τον εφιάλτη», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα.

Μιλώντας για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, είπε ότι η παράταξή του, η Νέα Δημοκρατία, «προτείνει σταθερά βήματα, αποκλείει την αβεβαιότητα στο εσωτερικό και την ανυποληψία στο εξωτερικό, απ’ όπου μέχρι τώρα δεχτήκαμε πολύ βαριά βέλη».

Ερωτώμενος, ποια ήταν η χειρότερη στιγμή της μέχρι τώρα πρωθυπουργικής του θητείας, θυμήθηκε τις πρώτες μέρες και εβδομάδες που ανέλαβε τα καθήκοντά του και, «ήταν πολύ άσχημο να μιλάς τότε με ξένους, πολιτικούς και άλλους, και από τη ματιά και τα συμφραζόμενά τους να καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούν μελλοθάνατο».

«Πολύ δυσάρεστη εμπειρία», συμπλήρωσε. «Να μην την ζήσει κανένας».

Στον αντίποδα, ξεχωρίζει ως πιο χαρούμενή του μέρα στην πρωθυπουργία, την πρόσφατη, στα μέσα Απριλίου, που η Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010 που μπήκε στα Μνημόνια, «κατάφερε να ξαναβγεί επιτυχημένα στις αγορές, και την χειροκρότησαν ακόμα και παλιοί εχθροί της».

«Γιατί ξεχωρίζω ως πιο ευχάριστη αυτήν τη στιγμή;», αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως. «Μα διότι αισθάνθηκα στο χειροκρότημά τους ότι υποκλίθηκαν στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες και θυσίες του».

Ο Πρωθυπουργός  ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, «νέα Μνημόνια», και νέα φορολογικά βάρη. Και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που σκοπίμως, είπε, «κατασκευάζει και συντηρεί σενάρια καταστροφής».

«Ο Τσίπρας ζει από αυτά, και είναι πραγματικά κρίμα να κερδοσκοπεί κανείς πολιτικά επάνω στην οδύνη του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε, προβλέποντας ότι «τώρα που αρχίσαμε να βγαίνουμε από την κρίση, όταν φύγει οριστικά, μαζί της θα εξαφανιστεί και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι εκείνο που εκκρεμεί ακόμα είναι η ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας, 175% του ΑΕΠ τώρα. Η συζήτηση επ’ αυτού άνοιξε προχθές στο Eurogroup o Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας, και ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις, που όμως δεν ήθελε να προδιαγράψει. Απλώς ανέφερε ενδεικτικά ότι μία πιθανή διευθέτηση μπορεί να είναι στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ή στη μείωση του υπάρχοντος επιτοκίου, που είναι λίγο πάνω από το 2%.

Πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι «ο κόσμος, παρά τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί, αισθάνεται πλέον πιο αισιόδοξος για το μέλλον», και επέκρινε όσους από την αντιπολίτευση επενδύουν, όπως είπε, στην απαισιοδοξία. «Εγώ, αγωνίζομαι πρωί-βράδυ για να φέρω αισιοδοξία στο λαό», είπε, προσθέτοντας ότι «για παράδειγμα, ήδη έχουμε ενδείξεις ότι η ανεργία, που είναι ακόμα πολύ υψηλή, άρχισε φθίνουσα πορεία», και τόνισε ότι η τρέχουσα «θετική εικόνα και εκτίμηση από τα επενδυτικά προγράμματα της κυβέρνησης», καθώς επίσης από την πρόβλεψη για χρονιά-ρεκόρ το 2014 στον τουρισμό, τον κάνουν να πιστεύει ότι «ο κόσμος θα αρχίσει να παίρνει πάνω του».

«Δέχομαι ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι, αλλά θα σας πω ότι στην αρχή της εξόδου από την κρίση πρώτα βλέπεις τους αριθμούς που αλλάζουν προς το καλύτερο και μετά έρχονται σιγά-σιγά και οι άνθρωποι. Άμα πας πίσω στην κρίση, είναι χειρότερα και για τους ανθρώπους, και για την κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός και εγγυήθηκε ότι, εάν δεν γίνουν λάθη, «θα έρθει ξανά η ανάπτυξη και ως το 2020 θα έχω ξαναπάρει πίσω όσα χάσαμε».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εξέφρασε αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνεταίρος του στην κυβέρνηση, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον κίνδυνο ενδεχόμενα χαμηλά ποσοστά της Ελιάς (του πολιτικού σχηματισμού στο οποίο μετέχει το ΠΑΣΟΚ) στις επερχόμενες Ευρωεκλογές να διαταράξουν ή και να ανατρέψουν την τωρινή κυβερνητική συνοχή, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, και να είστε σίγουροι ότι θ αντέξει και τώρα».

Ακολούθως, του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία που προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ότι μερικές φορές βλέπει με «καλό μάτι την ακροδεξιά», πιστεύοντας ότι ίσως να αντλήσει προσεχώς ψήφους και από αυτήν τη δεξαμενή. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είναι αστείο να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο» για μία κυβέρνηση που, όπως είπε,  υποστήριξε το έργο της Δικαιοσύνης από την πρώτη μέρα, και «σήμερα τόσοι Χρυαυγίτες είναι στη φυλακή».

Ερωτηθείς δε εάν είναι υπέρ του να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς απάντησε αρνητικά.

«Αυτή είναι η δική μου θέση. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Όμως, όλο το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, και αυτή θα αποφασίσει. Εγώ δεν θεωρώ ότι δεν μπορώ να νικήσω κάποιον με την ιδεολογία και τα επιχειρήματά μου. Εγώ δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι παππούδες πού έζησαν την τραγωδία των ναζί στην Ελλάδα για να το πούνε στα εγγόνια τους. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να έχει τέτοια κόμματα ισχυρά. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία.»

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, όταν του ετέθη το ερώτημα γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεδιάλογο για τις Ευρωεκλογές, απάντησε ότι «έχει πολύ θράσος ο κ. Τσίπρας που απουσίασε από δύο ντιμπέϊτ των συνυποψήφιων του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκαλεί εμένα».

Κατά τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στα δύο ντιμέϊτ διότι θα αντιμετώπιζε σκληρά και αμείλικτα, όπως είπε, ερωτήματα από τους συνυποψηφίους του.

«Ας μας πει πρώτα ποια είναι η παρέα του με την οποία κατεβαίνει μαζί στην Προεδρία; Ποιοι είναι οι σύμμαχοί του; Αυτό θα τον ρωτήσουν οι Ευρωπαίοι και θα του πούνε: Καλά, εμάς μας έχετε, τους Ευρωπαίους, να παλεύουμε επί δεκαετίες για την Κύπρο που έχει κατοχή από ξένα στρατεύματα, και σεις κατεβαίνετε παρέα στο δικό σας ψηφοδέλτιο με κόμματα τα οποία προέρχονται από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο;»
 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα