Powered by

Διαφορετικές προσεγγίσεις τρόικας-συνδικαλιστών

Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας είχε στο Γραφείο Προγραμματισμού, το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το ΓΕΣΥ, τα Ταμεία Προνοίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Κατά τη συνάντηση, η ΣΕΚ υπέβαλε γραπτώς τις απόψεις της για το ΓΕΣΥ, τα Ταμεία Προνοίας, την Προστασία Πρώτης Κατοικίας, την Ανεργία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την ΑΤΑ, το σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο – σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις και για τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει θέσει συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις πάνω στα τρέχοντα θέματα για τα οποία συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ της Τρόικα και της Κυβέρνησης.
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και θέματα όπως το ΓΕΣΥ, η ανεργία, τα Ταμεία Προνοίας και αρκετά άλλα θέματα.
«Έχουμε δώσει και ένα υπόμνημα ως ΣΕΚ και είχαμε την πρόκληση από την Τρόικα ότι είναι στη διάθεση μας όποτε επισκέπτεται την Κύπρο να έχει συνάντηση μαζί μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι είναι στο σημείωμα που έχουν καταθέσει. «Δεν φτάσαμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι «το μήνυμα της Τρόικα προς εμάς είναι ότι θεωρούν ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται ή η πορεία της οικονομίας μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Από πλευράς δικής μας έχουμε καταθέσει την αδημονία, την ανησυχία μας όσον αφορά την πορεία της απασχόλησης, των κοινωνικών παροχών, της φτώχειας που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο και μεγαλώνει λόγω της αύξησης της ανεργίας. Συζητήσαμε και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι η Τρόικα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των κοινωνικών προβλημάτων, της ανεργίας, της φτώχειας, της ταλαιπωρίας του λαού μας με μέτρα που θα τον βγάλει από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Υπόμνημα

Η ΣΕΚ, στον υπόμνημα της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ ότι θα πρέπει να λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση του και τη λειτουργία του σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Αναφορικά με τα Ταμεία Προνοίας, η ΣΕΚ καλεί την Τρόικα να της καταθέσει τις απόψεις και τις προθέσεις της σχετικά μετο σχέδιο στήριξης των ταμείων και κατ΄ επέκταση των μελών τους .
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας στις περιπτώσεις των εργαζομένων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, πρέπει να είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και προσθέτει η ιδιοκατοίκηση στην Κύπρο είναι μεγάλης σημασίας και τυχόν εξαναγκασμός των Κυπρίων πολιτών να πουλήσουν τα σπίτια τους θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα και κοινωνική αναταραχή.
Όσον αφορά την ανεργία, η ΣΕΚ αναφέρει ότι η ανεργία στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια εξοικονόμησης θέσεων εργασίας για Κύπριους από θέσεις που κατέχουν σήμερα εργαζόμενοι τρίτων χωρών, να εφαρμοστεί ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, να γίνει έλεγχος της αγοράς εργασίας.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναφέρει ότι η λειτουργία του ΕΕΕ πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και στους μισθούς.
Όσον αφορά την ΑΤΑ, η ΣΕΚ αναφέρει ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τρόικα με την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσον αφορά την ΑΤΑ είναι άδικη και ετεροβαρής. «Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά άμεσα τη δανειακή σύμβαση και θα μπορούσατε να το επαναξιολογήσετε και να συμβάλετε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους κοινωνικούς εταίρους στην επίτευξη μιας πιο δίκαιης συμφωνίας», προσθέτει.
Αναφορικά με το σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο, αναφέρει ότι ο τρόπος διαχείρισης του κοινωνικού διαλόγου από την Τρόικα έχει οδηγήσει τους εργοδότες σε ακραίες θέσεις στα εργασιακά θέματα και καλεί την Τρόικα να συμβάλλει στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, το οποίο θα είναι προς όφελος και των δανειστών και της κυπριακής οικονομίας.
Για τις αποκρατικοποιήσεις, η ΣΕΚ αναφέρει ότι η ισοπεδωτική πολιτική της Τρόικας για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν την βρίσκει σύμφωνη γιατί αφενός αφαιρεί σημαντικά εισοδήματα από το κράτος και αφετέρου το κράτος παύει να έχει ρόλο στην παραγωγή και λειτουργία σημαντικών αγαθών προς τον πολίτη όπως είναι ο ηλεκτρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και το νερό, «που θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία από την ιδιωτική εκμετάλλευση που στην Κύπρο που είναι απομονωμένο νησί μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο εύκολα», όπως προσθέτει.

ΠΕΟ

Ο Γενικός Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η ΠΕΟ προσήλθε στη συνάντηση χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία μας με τη φιλοσοφία της Τρόικας. Δυστυχώς, μας έχουν επαναλάβει αυτό που επαναλαμβάνεται συχνά τώρα τελευταία: Ότι πάμε καλά, είμαστε σε καλό δρόμο. Εμείς τους ρωτήσαμε βέβαια τι σημαίνει πάμε καλά και ποιοι παν καλά. Πάμε καλά αν οι άνεργοι έχουν φτάσει στις 80.000, αν οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν, αν το κοινωνικό κράτος ξηλώνεται, αν ο κόσμος περνά στην φτώχεια; Το πάμε καλά για την Τρόικα και για κάποιους που μετρούν μόνο τους αριθμούς έχει να κάνει περισσότερο με τα νούμερα όχι με τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ΠΕΟ ανέφερε στην Τρόικα ότι δεν πρέπει να γίνει το πρόσχημα για να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αλλά να χρησιμοποιηθεί ως κοινωνικό μέτρο, έστω ελαχίστου.
Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, συνέχισε, ανέφεραν ότι πρέπει να εφαρμοστεί “και να σταματήσουν αυτά τα πισωγυρίσματα που παρακολουθούμε με τα θέματα της ένταξης ασφαλειών και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το ζήτημα».
«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε μια συναίνεση, ας το κρατήσουν τουλάχιστον αυτό», συμπλήρωσε.
Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ανέφεραν στην Τρόικα ότι είναι υποχρέωση τους, αφού δημιούργησαν με την παρουσία τους και με την πολιτική τους όλα αυτά τα προβλήματα στον κόσμο, τουλάχιστον να προστατέψουν την κατοικία των ανθρώπων και να μη χάσουν τα σπίτια τους εκείνοι που έχασαν και τις δουλειές τους, έχασαν και το δικαίωμα να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
«Η Τρόικα επαναλαμβάνει τη συνταγή που ξέρει. Εμείς το μόνο που μένει είναι να δούμε πως οργανώνουμε την αντίδραση και την αντίσταση του κόσμου για να αποφευχθούν και άλλα μέτρα που να κτυπούν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των αδύνατων», πρόσθεσε.

ΔΕΟΚ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, σε δηλώσεις του, είπε ότι είχαν σήμερα μια πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικα μετά από δύο χρόνια, δηλαδή, όπως πρόσθεσε, «ανοίξαμε μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί και η εργατική τάξη και η κοινωνία αυτά όλα που καλούμαστε να πληρώσουμε χωρίς να έχουμε ευθύνη».
«Ως ΔΕΟΚ θέσαμε βασικά ζητήματα. Πρώτον ότι θέλουμε και τη δική τους στήριξη, καταρχήν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Δεύτερον, θέλουμε τη στήριξη τους να μεταρρυθμίσουμε την αγορά εργασίας, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, με κάποιες είτε δημόσιες επενδύσεις είτε ιδιωτικές επενδύσεις. Θέλουμε τη στήριξη εφόσον επιμένουν ότι θα φέρουν το καινούργιο, το σωστό σε αυτό τον τόπο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Θέλουμε τη στήριξη τους για την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Διομήδους είπε ότι αυτή η ευκαιρία που ξεκίνησε σήμερα «θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο, θα πιέσουμε, θα διαπραγματευτούμε μαζί τους αν τουλάχιστον η κοινωνία θα υποστεί και θα υποφέρει αυτό το μνημόνιο, στο τέλος της ημέρας να μην κερδίσουν μόνο οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να κερδίσουν οι άνθρωποι, τα νοικοκυριά, οι νέοι και οι άνεργοι».

Δειτε Επισης

Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή
Γιώργος Σαββίδης: Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και πώς τυγχάνουν χειρισμού από την Κύπρο
Έργα ύψους 128 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας-Ποια είναι και η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για το καθένα
Σήμα κινδύνου από Μάκη Κεραυνό-«Οι απεργίες πάντα δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία»
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία
Οι εργασιακές σχέσεις σε σκληρή δοκιμασία...Τα ανοικτά μέτωπα σε κατασκευές, ξενοδοχεία και δημόσια υγεία