Powered by

ΕΤΥΚ: Να πληρώσουν τα μέλη της ΟΕΒ

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ με κλιμάκιο της Τρόικας, με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων να καλεί την ΟΕΒ να πιέσει τα μέλη της να πληρώσουν τα δάνειά τους, τα οποία όπως δηλώνει, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΥΚ Χρίστος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Τρόικας για τα διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωση του εργατικού κόστους των τραπεζών, τα μπόνους των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι μέσα από τις προσπάθειες που έγιναν τελευταίως και με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, οι τράπεζες έχουν εξοικονομήσει πάνω από 40% του εργατικού κόστους, σημειώνοντας πως στο παρόν στάδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών αποτελεί η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή όλων.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως στη συνάντηση τέθηκε στο τραπέζι και το θέμα των μπόνους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά δίδοντας. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΥΚ είπε ότι η οργάνωση στην τελευταία συλλογική σύμβαση είχε ζητήσει να μην δίδονται μπόνους για την επόμενη τριετία, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, με τις τράπεζες, όμως, να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τη δικαιολογία, όπως είπε, ότι αυτό ήταν αποκλειστικό δικαίωμα των διοικήσεων.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των διεθνών δανειστών πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι εκείνο στο οποίο φαίνεται να επικεντρώνεται η Τρόικα είναι στη χρηστή διοίκηση και στο ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια, και στο ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις “πίσω από κλειστά γραφεία και εις βάρος των καταθετών, εις βάρος των μετόχων και εις βάρος των υπαλλήλων”.

Σε ερώτηση αν η Τρόικα είναι ικανοποιημένη από τη μείωση του εργατικού κόστους, ανέφερε ότι έδειχναν ικανοποιημένοι, προσθέτοντας πως στην Τράπεζα Κύπρου το κόστος αυτό μειώθηκε πάνω από 50% και συνολικά στις υπόλοιπες τράπεζες μειώθηκε γύρω στο 45%. “Πιστεύω ότι οι θυσίες που θα έπρεπε να γίνουν από τους εργαζόμενους στις Τράπεζες έχουν γίνει και με το παραπάνω, αναμένουμε ότι οι Διοικήσεις τώρα θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για να μπορέσουν να εισπράξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, είπε.
Αναφορικά με τα δάνεια αυτά, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η προσπάθεια και της Τρόικας είναι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, παραθέτοντας τη θέση της ΕΤΥΚ για την ανάγκη καταβολής μεγάλης προσπάθειας ιδιαίτερα από τους βιομηχάνους, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν τα μεγαλύτερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

“Θα πρέπει επιτέλους η ΟΕΒ να πιέσει τα μέλη της να πάνε να πληρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι να πιέζουμε τον κάθε απλό πολίτη να πάει να πληρώσει τα δάνεια του. Τα μεγαλύτερα ποσά τα χρωστούν τα μέλη της ΟΕΒ και γι αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια πάνω στην ΟΕΒ”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Καθυστερημένες οφειλές ύψους €3,1 δις στο Τμήμα Φορολογίας-Περίπου €1,4 δις κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν
ΥΠΕΣ: Επαρκούν προς το παρόν οι ποσότητες υλικής βοήθειας για τους πληγέντες-Συγκινητική η μαζική ανταπόκριση
Γενικό Λογιστήριο: Σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τις δημόσιες συμβάσεις
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Επανέρχεται στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές
Δωρεά €380.000 από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη ΔΕΑ για υποστήριξη των εργασιών της
Ν. Χριστοδουλίδης: Μια παραδοχή, μια απολογία και δώδεκα άμεσες ενέργειες στήριξης-«Δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»
Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων