Τιμωρία διαγραφής σε αδιαφανείς εταιρείες
09:30 - 06 Μαΐου 2014
Η εμπεριστατωμένη καταγραφή του προφίλ 700 επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκε με το τελευταίο τεύχος του IN Business ήταν μια δουλειά πολλών μηνών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην ατελείωτη (όπως μας φαινόταν) αναζήτηση ήταν αρκετά, όπως αρκετά ήταν και τα συμπεράσματα που βγάλαμε για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν ορισμένοι «business» στην Κύπρο. Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κυπριακό «επιχειρηματικό δαιμόνιο».
Πέρα από το θετικό της αποφασιστικότητας για επιβίωση, θα έλεγα ότι από τα βασικότερα συμπεράσματα ήταν αυτό της μυστικοπάθειας. Μια τακτική την οποία ακολουθούν πολλοί επιχειρηματίες όχι μόνο απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά και απέναντι στις ίδιες τις αρχές, αγνοώντας παντελώς κανόνες και νομοθεσίες. Ναι, και όμως, σε αυτό το κράτος υπάρχουν και νομοθεσίες. Λόγω της έλλειψης ποινών όμως οι πλείστοι το ξεχνούν παντελώς.
Στην έρευνά μας λοιπόν εντοπίσαμε ορισμένες εταιρείες οι οποίες αν και δημόσιες αρνούνταν να μας παραχωρήσουν στοιχεία και όσα βρίσκαμε κατατεθειμένα δεν ήταν πρόσφατα. Ανακαλύψαμε όμως και ουκ ολίγες επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν υποβάλει τους λογαριασμούς τους στον έφορο εταιρειών. Και γιατί να το πράξουν άλλωστε; Το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι ένα αστείο ποσό και έτσι απλά επιλέγουν να το πληρώσουν και να διατηρήσουν τα χαρτιά τους ερμητικά κλειστά. Φόβος και τρόμος ο «ανταγωνισμός». Να μην δουν οι αντίπαλοι τις αδυναμίες τους και τις εκμεταλλευτούν. Έχουν αυτή την ψευδαίσθηση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα δεδομένα, όσο και να τα κρύψουν κάτω από το χαλί, κάποια στιγμή θα τα βρουν μπροστά τους. Στρουθοκαμηλίζουν, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως οι κανόνες της αγοράς αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν και θα τα ξεσκεπάσουν. Ευελπιστούν σε μια τελευταία αρπαχτή και η ατιμωρησία προφανώς τους το επιτρέπει.
Στην Κύπρο που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να εδραιωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, το ποσοστό συμμόρφωσης προς το Φόρο Εισοδήματος είναι μόλις 35% και το ποσοστό συμμόρφωσης για τα ετήσια έσοδα των εγγεγραμμένων εταιρειών μόλις 23%. Επίπεδα ανεπίτρεπτα χαμηλά όταν ανταγωνιστικοί μας προορισμοί παρουσιάζουν ποσοστά συμμόρφωσης της τάξης του 90%. Πώς μπορούμε να προβάλουμε την Κύπρο ως «αξιόπιστο διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών» όταν αφήνουμε ατιμώρητη την αδιαφάνεια και μόλις 50.000 εταιρείες από τις 200.000 εγγραμμένες, υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους;
Η τιμωρία θα έπρεπε όχι απλά να είναι αυστηρή αλλά και παραδειγματική, με την επιβολή βαρύτατου προστίμου και τη διαγραφή εταιρειών σε περίπτωση που παραλείψουν να καταθέσουν τους ετήσιους λογαριασμούς τους για περισσότερα από δύο χρόνια.
Η κατάθεση των ετήσιων λογαριασμών πρέπει να είναι υποχρεωτική, με όλη τη σημασία της λέξης. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι ξεκάθαρα ενάντια στην νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλουν οι διεθνείς αγορές, αλλά και οι αποφάσεις των G20 που επιδιώκουν να «βάλουν λουκέτο» σε φορολογικούς παραδείσους. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αντίθετο στο προφίλ της διαφάνειας που προωθούμε, υποσκάπτοντας στην ουσία την εικόνα της Κύπρου ως ποιοτικό προορισμό ξένων επενδύσεων.
Τι σεβασμό και τι επενδύσεις αναμένουμε μετά; Όπως εκείνες της μακέτας του Κατάρ, του Κινέζου στη Λάρνακα ή του διαχυτικού επενδυτή από την Triple 5;
Ότι δώσεις θα λάβεις …και εμείς όσο σοβαροί και αξιόπιστοι εμφανιζόμαστε ανάλογα σοβαρούς επενδυτές θα δούμε.