Powered by

Ραγδαία η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Βρετανίας

Σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους της Βρετανίας σε μία γενιά από τώρα είναι πιθανό να προέρχεται από κάποια εθνοτική μειονότητα, σύμφωνα με έκθεση της συντηρητικής βρετανικής δεξαμενής σκέψης Policy Exchange. 
 
Η έκθεση αναφέρει ότι οι πολίτες της χώρας που υπάγονται στη δημογραφική κατηγορία «μη-λευκοί», οι οποίοι δεν δηλώνουν δηλαδή αμιγώς βρετανικής καταγωγής, θα αποτελούν ποσοστό 20% με 30% του συνολικού πληθυσμού έως το 2050. Το τρέχον αντίστοιχο ποσοστό είναι 14%.
 
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα υψηλότερα ποσοστά γεννητικότητας μεταξύ των μειονοτήτων και όχι απαραίτητα στην αυξημένη μετανάστευση. Ήδη το 1/4 των παιδιών ηλικίας κάτω των δέκα ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες. Αντίθετα, το 95% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών είναι λευκοί Βρετανοί. 
 
Ενδεικτικά, η μέση ηλικία των Βρετανών με καταγωγή από το Μπανγκλαντές είναι τα 22 χρόνια, ενώ για τους λευκούς Βρετανούς τα 39.
 
Την τελευταία δεκαετία ο λευκός πληθυσμός της χώρας έχει μείνει σχεδόν ο ίδιος, ενώ ο αριθμός των μελών άλλων εθνοτικών ομάδων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αναλογώντας στο 80% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού. 
 
Η έκθεση του Policy Exchange, που έχει στενούς δεσμούς με τους Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, διαπιστώνει επίσης διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, συστήνοντας στους Βρετανούς πολιτικούς να μην αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ψηφοφόρους ως ενιαίο μπλοκ.
 
Οι μη-λευκοί Βρετανοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται από τους Τόρις σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους λευκούς Βρετανούς. Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις ως προς την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος ανά εθνοτική ομάδα. 
 
Σημειώνεται επίσης, ότι οι Βρετανοί υπήκοοι με άλλη εθνοτική καταγωγή είναι πιο πιθανό να δηλώνουν θρήσκοι και να είναι ενεργοί στην εξάσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.
 
Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων απογραφών, εμπορικών δημοσκοπήσεων και ακαδημαϊκών ερευνών. Ο εκ των συντακτών Ρίσι Σουνάκ σχολίασε πως «το πρόσωπο της Βρετανίας έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει τα επόμενα 30 χρόνια και αυτές οι κοινότητες θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικό κομμάτι της Βρετανίας, ιδίως στις μελλοντικές εκλογές».
 

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές