Powered by

Ραγδαία η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Βρετανίας

Σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους της Βρετανίας σε μία γενιά από τώρα είναι πιθανό να προέρχεται από κάποια εθνοτική μειονότητα, σύμφωνα με έκθεση της συντηρητικής βρετανικής δεξαμενής σκέψης Policy Exchange. 
 
Η έκθεση αναφέρει ότι οι πολίτες της χώρας που υπάγονται στη δημογραφική κατηγορία «μη-λευκοί», οι οποίοι δεν δηλώνουν δηλαδή αμιγώς βρετανικής καταγωγής, θα αποτελούν ποσοστό 20% με 30% του συνολικού πληθυσμού έως το 2050. Το τρέχον αντίστοιχο ποσοστό είναι 14%.
 
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα υψηλότερα ποσοστά γεννητικότητας μεταξύ των μειονοτήτων και όχι απαραίτητα στην αυξημένη μετανάστευση. Ήδη το 1/4 των παιδιών ηλικίας κάτω των δέκα ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες. Αντίθετα, το 95% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών είναι λευκοί Βρετανοί. 
 
Ενδεικτικά, η μέση ηλικία των Βρετανών με καταγωγή από το Μπανγκλαντές είναι τα 22 χρόνια, ενώ για τους λευκούς Βρετανούς τα 39.
 
Την τελευταία δεκαετία ο λευκός πληθυσμός της χώρας έχει μείνει σχεδόν ο ίδιος, ενώ ο αριθμός των μελών άλλων εθνοτικών ομάδων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αναλογώντας στο 80% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού. 
 
Η έκθεση του Policy Exchange, που έχει στενούς δεσμούς με τους Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, διαπιστώνει επίσης διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, συστήνοντας στους Βρετανούς πολιτικούς να μην αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ψηφοφόρους ως ενιαίο μπλοκ.
 
Οι μη-λευκοί Βρετανοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται από τους Τόρις σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους λευκούς Βρετανούς. Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις ως προς την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος ανά εθνοτική ομάδα. 
 
Σημειώνεται επίσης, ότι οι Βρετανοί υπήκοοι με άλλη εθνοτική καταγωγή είναι πιο πιθανό να δηλώνουν θρήσκοι και να είναι ενεργοί στην εξάσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.
 
Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων απογραφών, εμπορικών δημοσκοπήσεων και ακαδημαϊκών ερευνών. Ο εκ των συντακτών Ρίσι Σουνάκ σχολίασε πως «το πρόσωπο της Βρετανίας έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει τα επόμενα 30 χρόνια και αυτές οι κοινότητες θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικό κομμάτι της Βρετανίας, ιδίως στις μελλοντικές εκλογές».
 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί