PwC: Προγραμματίζουν προαγωγές οι CEOs

Σύμφωνα με έκθεση της PwC, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί σχεδιάζουν να προβούν σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων μέσα στους επόμενους 12 μήνες καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξής τους.  Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν θα καταφέρουν να εντοπίσουν τα άτομα με τις απαιτούμενες δεξιότητες για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Παγκόσμια έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν πέραν των 1,300 CEOs από 68 χώρες, αποκαλύπτει ότι μετά από αρκετά χρόνια περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό, οι μισοί από τους εν λόγω οργανισμούς προγραμματίζουν νέες προσλήψεις. Τα σχετικά ποσοστά για τις πλείστες καθαρές προσλήψεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες ανέρχονται σε 71% για τους οργανισμούς από τη Μέση Ανατολή, σε 54% για τη Νοτιανατολική Ασία και σε 53% για την Κίνα, ενώ οι πλείστες από αυτές τις προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στους κλάδους των επαγγελματικών υπηρεσιών (51%), των ασφαλειών (49%) και της τεχνολογίας (46%).

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, παρά τις θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, οι επιχειρηματικοί ηγέτες εκφράζουν σήμερα μεγαλύτερη ανησυχία από ποτέ σχετικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να καλύψουν τις θέσεις αυτές. Το 63% των CEOs, δηλώνει ότι η απουσία των βασικών δεξιοτήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή για την ανάπτυξη του οργανισμού τους. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% αυξημένο σε σύγκριση με την έρευνα του 2013. Τη μεγαλύτερη ανησυχία για την έλλειψη δεξιοτήτων εκφράζουν οι CEOs στην Αφρική (96%), τη Νοτιοανατολική Ασία (90%) και τη Νότια Αφρική (87%), ενώ η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επηρεάζει περισσότερο τους κλάδους της τεχνολογίας και της μηχανολογίας.

Το αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του εργατικού κόστους στις αναδυόμενες οικονομίες, αναγκάζει τους οργανισμούς να στραφούν σε νέες αγορές προς αναζήτηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού.  Ήδη, πολλές πολυεθνικές ψάχνουν ανάμεσα σε απόφοιτους και εξειδικευμένο νεαρό προσωπικό στην Κίνα και στην Ινδία, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι εργαζόμενοι από τις περιοχές αυτές αρχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στους τοπικούς εργοδότες παρά στους ανταγωνιστές τους στο δυτικό κόσμο. Οι οργανισμοί επεκτείνουν σήμερα τις προσπάθειες αναζήτησης ταλέντου στην Ινδονήσια, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Η έρευνα επισημαίνει ακόμη ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες προσβλέπουν σε μεγαλύτερη συμβολή των κυβερνήσεων για τη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων. Δύο στους πέντε CEOs δηλώνουν ότι η ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες προτεραιότητες του κράτους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (το 52%) πιστεύουν ότι η ρύθμιση εμποδίζει την ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων. Μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι το κράτος έχει ενεργήσει αποτελεσματικά στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματικών ηγετών (το 93%) εκφράζει την ανάγκη για διαφοροποίηση της στρατηγικής τους σε ό,τι αφορά την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου δυναμικού, ωστόσο τρεις στους πέντε δεν έχουν λάβει ακόμη οποιαδήποτε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε τοπικό επίπεδο, το 60% των CEOs στην Κύπρο θεωρεί ότι οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κατά  την προηγούμενη έρευνα ανερχόταν σε 31%. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι θα ελαττώσουν το προσωπικό τους μειώθηκε στο 23%, όταν κατά την προηγούμενη έρευνα άγγιζε το 50%. Όσον αφορά τις προτεραιότητες τους, 60% των CEOs από την Κύπρο δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)