Κρόνος: Ζημιά 870 χιλ. από τρεις εταιρείες

Σε συνέχεια ανακοίνωσής μας ημερομηνίας 7/5/2014 σε σχέση με πώληση των ποσοστών των μετοχών που κατείχε η Εταιρεία ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ στις συγγενικές εταιρείες PATHIN HELLAS Μ.Ε.Π.Ε., MILKRO DIGITAL CYPRUS LTD και MILKRO DIGITAL HELLAS LTD, ο όμιλος Κρόνος διευκρινιστικά αναφέρει:
"Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που έπληξε τον τόπο μας αλλά και τον ελλαδικό χώρο δεν άφησε ανεπηρέαστες τις δραστηριότητες και της δικής μας εταιρείας.

Όταν αποφασιζόταν η δραστηριοποίηση του συγκροτήματός μας μέσω επενδύσεων στις πιο πάνω εταιρείες, υπολογιζόταν ότι οι επενδύσεις αυτές θα επέφεραν περαιτέρω κέρδη για ολόκληρο το συγκρότημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που έγιναν στις εταιρείες MILKRO DIGITAL CYPRUS LTD και MILKRO DIGITAL HELLAS LTD αφορούσαν την αγορά δύο σύγχρονων εκτυπωτικών μηχανών digital (με κόστος αγοράς €1.000.000 έκαστη), οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ολόκληρες εφημερίδες και ως εκ τούτου, να μην χρειάζεται η μεταφορά τους αεροπορικώς στην Κύπρο. Έτσι, η διανομή τόσο του ελλαδικού τύπου όσο και του ξένου τύπου στην Κύπρο, θα γινόταν με την εξοικονόμηση σημαντικότατων εξόδων υπό μορφή τελών μεταφοράς μέσω αεροπορικών εταιρειών κλπ".

Παράλληλα, ο όμιλος τονίζει: "Δυστυχώς, λόγω της προκύψασας οικονομικής κρίσης, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στην πώληση και διανομή όλων των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) σε ποσοστό πέραν του 50%.
 

Η πιο πάνω εξέλιξη ανέτρεψε πλήρως τους σχεδιασμούς του συγκροτήματός μας σε σχέση με τις προβλέψεις για την επικερδότητα των πιο πάνω εταιρειών. Έτσι, ενώ αρχικά οι εταιρείες είχαν ξεκινήσει με κέρδη, η απρόβλεπτη σημαντική μείωση της διανομής εντύπων σε συνδυασμό με το ύψος της επένδυσης, δημιούργησε αμέσως αρνητικές προδοκίες με ξεκάθαρη πλέον πρόβλεψη ότι η πορεία των πιο πάνω εταιρειών θα είναι ζημιογόνα. Τα αποτελέσματα των εταιρειών για τα προηγούμενα έτη έχουν ως εξής:

εταιρεία 2011 2012 2013
 
PATHIN HELLAS Μ.Ε.Π.Ε. 15.299 (83.930) 3.132
MILKRO DIGITAL CYPRUS LTD 125.569 52.262 -
MILKRO DIGITAL HELLAS LTD (1.609) (289.931) -

 

Έτσι, στην πρόσφατη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27/2/2014, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μυρτώ Μαρκίδου, η οποία μεταξύ άλλων είναι Διοικητική Σύμβουλος σε εταιρεία εκτύπωσης εντύπων και στον Εκδοτικό Οργανισμό Φιλελεύθερος, εισηγήθηκε ότι οι πιο πάνω εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της PATHIN HELLAS Μ.Ε.Π.Ε., θα πρέπει να εξεταστεί δυνατότητα πώλησής τους στα πλαίσια ελαχιστοποίησης των ζημιών του συγκροτήματος και της ενδεχόμενης άντλησης κεφαλαίων (από το τίμημα πώλησής των) ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συγκροτήματος για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια".

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση του Κρόνου αναφέρει: "Με βάση τα πιο πάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Εταιρείας όπως προβεί το ταχύτερο δυνατό στην εξεύρεση αγοραστών και στη διαπραγμάτευση πώλησης των ποσοστών που κατείχε το συγκρότημα στις πιο πάνω εταιρείες.

Πράγματι, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παντελής Αθηνής προχώρησε σε διαπραγματεύσεις και αφού ενημέρωσε και πήρε τελική έγκριση από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρία ημερομηνίας 29/4/2014, κατέληξε σε συμφωνίες για την πώληση των πιο πάνω ποσοστών. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των μετοχών και στις 3 συγγενικές εταιρείες πωλήθηκαν στην εταιρεία ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΤΔ, η οποία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το Συγκρότημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία πώλησης των πιο πάνω ποσοστών αποτελεί καθαρά επιχειρηματική πράξη, αφού με αυτό τον τρόπο αφενός το συγκρότημα θα περιορίσει σημαντικά τις μελλοντικές ζημιές του και αφετέρου, θα αντλήσει κεφάλαια (πέριξ των €630.000), τα οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του συγκροτήματος για τα επόμενα τουλάχιστον δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται. Το αντίτιμο των €630.000 θα πληρωθεί με μετρητά".

Καταληκτικά ο Κρόνος δηλώνει: "Όπως αναφέρθηκε και στην πρώτη ανακοίνωση, η ζημιά από την πώληση θα ανέλθει σε περίπου €870.000".


 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)