Powered by

Ο "δυσαρεστημένος" Στουρνάρας υποδέχεται την τρόικα

Ενώ επανέρχεται στα μέσα Ιουλίου στην Ελλάδα σε πλήρη σύνθεση το κλιμάκιο της τρόικας, οι διαρροές στον Τύπο από το Υπουργείο Οικονομικών για «οργή Στουρνάρα» εναντίον κύκλων της Νέας Δημοκρατίας που τον θεωρούν υπεύθυνο, όπως λένε, «σε μεγάλο βαθμό για την ήττα της παράταξης στις Ευρωεκλογές», ξένοι παρατηρητές στην Αθήνα σχολιάζουν ότι «δεν είναι προς συμφέρον κανενός, το πιο καίριο ίσως υπουργείο της χώρας να εμπλέκεται σε εσωκομματικές και προσωπικές διαφορές».

Ο κ. Στουρνάρας, όπως μετέφερε σε πολλούς δημοσιογράφους χθες στενός του συνεργάτης στο υπουργείο, εμφανιζόταν μάλιστα τόσο πολύ ενοχλημένος από τις κριτικές που δέχτηκε, που φέρεται να είπε ότι «δεν θα γίνω εγώ σάκος του μποξ κανενός», και άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζει και την έξοδό του από το υπουργείο το οποίο υπηρετεί από τον Ιούλιο του 2012, και μάλιστα κατά τους Ευρωπαίους ομολόγους του, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά».

Μέσω των ίδιων κύκλων, ο κ. Στουρνάρας διαμηνύει ότι «συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του στο υπουργείο», αλλά δεν παύουν ταυτόχρονα να επαναλαμβάνουν ότι «ο κ. Υπουργός είναι πολύ δυσαρεστημένος».

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν και επιβεβαιώθηκε η ήττα, κατά 3,81%, της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, φούντωσε η συζήτηση στα κομματικά επιτελεία της κυβερνητικής παράταξης για «άμεσο ανασχηματισμό», και ένα από τα πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησαν ήταν εκείνο του Υπουργού Οικονομικών.

Αυτό είχε συμβεί και πριν από 2 μήνες περίπου, όταν και πάλι ετέθη θέμα από κύκλους της ΝΔ, ότι ο Σαμαράς θα αντικατασταθεί, με το σκεπτικό ότι «με τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλει, έχει στραγγαλίσει την αγορά και έχει γονατίσει τους πολίτες, που συνεχώς είναι με το χέρι στη τσέπη».

Οι εφημερίδες σήμερα μιλάνε για «ενόχληση του πρωθυπουργού» για όλον αυτόν τον θόρυβο περί του κ. Στουρνάρα, και φέρεται να επικοινώνησε μαζί του από τις Βρυξέλλες απ’ όπου επιστρέφει το απόγευμα σήμερα.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την Καθημερινή, «λίγο έλειψε να οδηγήσουν εσπευσμένα σε ανασχηματισμό, αλλά τελικά μάλλον ωθεί τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος σε δεύτερο χρόνο ώστε αφενός να μη δοθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση υπεραντιδρά στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, αφετέρου δε η αντικατάσταση του κ Στουρνάρα -αν γίνει φυσικά- να μην εκληφθεί ως «άδειασμα» λόγω των όσων διέρρευσαν χθες».

Ως προς το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, υπάρχουν δύο τάσεις. Από την μία εκείνη που εκδηλώνεται από τον στενό πρωθυπουργικό κύκλο του Μαξίμου, που λέει ότι πριν ολοκληρωθεί η ελληνική προεδρία, στα τέλη Ιουνίου, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει τίποτα». Και η δεύτερη τάση έρχεται από τον καθαρά κομματικό χώρο που πιστεύει ότι «οι αλλαγές είναι ζήτημα χρόνου και, πάντως, δεν μπορούν να αναβληθούν επί μακρόν».

Το ΚΥΠΕ μίλησε  μέλος του κλιμακίου της τρόικας που τώρα βρίσκεται στο εξωτερικό, το οποίο υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του παρατήρησε ότι «κάθε αλλαγή στο υπουργείο αυτό μας προβληματίζει, αφού είναι αυτονόητο ότι το απαραίτητο στάδιο γνωριμίας και προσαρμογής όλων των εμπλεκομένων προκαλεί, αναπόφευκτα, χάσιμο χρόνου, που σε αυτή τη φάση είναι πολύτιμος και κρίσιμος».

Ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλήσαμε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «ευαίσθητες συζητήσεις» που αναμένεται να αρχίσουν το ερχόμενο φθινόπωρο – «αλλά η προετοιμασία τους πρέπει να γίνει από τώρα» - για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα