Powered by

Βελτιώνεται σταδιακά το οικονομικό κλίμα

Κατά 2,3 μονάδες αυξήθηκε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταδεικνύοντας βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως αναφέρεται, κυρίως σε καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές, καθώς και σε οριακή βελτίωση στη μεταποίηση.

Ειδικότερα, η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες προκύπτει από τις θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές βελτιώθηκε λόγω λιγότερο απαισιόδοξων αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου τον τελευταίο αλλά και τον επόμενο χρόνο.

Αντίθετα, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο χειροτέρευσε λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση και τις συνθήκες το επόμενο τρίμηνο.

Στις κατασκευές η επιδείνωση του κλίματος σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες δραστηριότητες των επιχειρήσεων παρά με τις προσδοκίες τους.

Το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι στους υπόλοιπους τομείς, κάτι που ενδεχομένως να υποδηλώνει τις οικονομικές δραστηριότητες που θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε έξοδο από την ύφεση, επισημαίνει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ΔΟΣ, μετά τη μεγάλη πτώση τον Απρίλιο του 2013, σημειώνει συνεχώς άνοδο επιστρέφοντας σταδιακά στον ιστορικό μέσο όρο του και φθάνοντας σε επίπεδα παρόμοια του 2010.

Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο και παράλληλα περισσότερες αναμένουν αύξηση στη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο. Αντίθετα, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι μείωσαν την απασχόλησή τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ελαφρώς λιγότερες απ’ ό,τι τον Απρίλιο σχεδιάζουν μείωση στο προσωπικό τους το επόμενο τρίμηνο. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με τη ζήτηση τους το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν αμετάβλητες συγκριτικά με τον Απρίλιο. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν μειώσεις τιμών τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση στο λιανικό εμπόριο Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών, καταδεικνύει η Έρευνα.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μειώσεις στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και ταυτόχρονα ελαφρώς λιγότερες εκτιμούν μείωση των παραγγελιών σε προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες. Παρ’ όλα αυτά, το Μάιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα τρέχοντα αποθέματά τους είναι πάνω από το κανονικό για την εποχή. Ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Απρίλιο αναμένουν μείωση στις πωλήσεις και στην απασχόληση το επόμενο τρίμηνο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές παρέμειναν στα επίπεδα του περασμένου μήνα, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που προγραμματίζει μειώσεις τιμών να καταγράφεται μεγαλύτερο από αυτό που σχεδιάζει αυξήσεις.

Αρνητικό κλίμα στις κατασκευές Η Έρευνα κατέδειξε ότι στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, οι αξιολογήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο καθώς και για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) καταγράφηκαν πολύ πιο αρνητικές. Λιγότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα προγραμματίζουν μείωση στο προσωπικό τους και παράλληλα περισσότερες προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησής τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Οριακή βελτίωση στη μεταποίηση Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι σημειώθηκε μείωση το τελευταίο τρίμηνο στην παραγωγή. Παράλληλα, περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων τους είναι κάτω από το κανονικό. Ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα αξιολόγησαν αρνητικά τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες καθώς και τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές. Αρνητικότερες καταγράφηκαν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους ερχόμενους τρεις μήνες παρέμειναν αμετάβλητες και σε οριακά θετικά επίπεδα. Περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον Απρίλιο απάντησαν ότι προτίθενται να αυξήσουν τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο.

Λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές το Μάιο βελτιώθηκε συγκριτικά με τον Απρίλιο. Οι αξιολογήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και των νοικοκυριών τους τελευταίους και τους επόμενους 12 μήνες καταγράφηκαν λιγότερο αρνητικές σε σχέση με τον Απρίλιο.

Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσίασαν κάμψη συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, με την πλειοψηφία όμως να συνεχίζει να αναμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, περισσότεροι καταναλωτές παρατήρησαν αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους μήνες, ενώ περισσότεροι αναμένουν ότι οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνουν αμετάβλητες ή θα μειωθούν. Η πλειοψηφία των καταναλωτών συνεχίζει να παρουσιάζεται επιφυλακτική σε σχέση με μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες αλλά και να τηρεί αρνητική στάση προς την αποταμίευση.

Το Μάιο οριακά περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι ζουν από τις αποταμιεύσεις τους ή με δανεικά.

Αναμένεται αύξηση στις επενδύσεις επιχειρήσεων Η Έρευνα Επενδύσεων του Απριλίου 2014 κατέγραψε διαφορές για τη μεταβολή στις επενδύσεις το 2013 σε σχέση με την Έρευνα του Νοεμβρίου 2013.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2014 οι επιχειρήσεις φαίνεται να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για το 2014, αναμένοντας αύξηση, κατά μέσο όρο 4,9%. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται τόσο η αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού της επιχείρησης, όσο και η απόκτηση νέου εξοπλισμού, η αγορά ή κατασκευή νέων κτιρίων, η επέκταση παλιών κτιρίων και άλλα έργα υποδομής, όπως είναι τα έργα για έλεγχο της ρύπανσης, βελτίωση της ασφάλειας κ.λπ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας Επενδύσεων για το 2014 αποτυπώνουν τις γενικότερες τάσεις σταθεροποίησης στην οικονομία και τις ενδείξεις για μικρότερη ύφεση το 2014 σε σχέση με το 2013. Μετά τη μεγάλη συρρίκνωση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση φαίνεται να είναι τώρα σε θέση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους συνεισφέροντας στην ανάπτυξη, αναφέρεται.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή