Powered by

VTB: Ζημιές για τον ρωσικό κολοσσό λόγω Ουκρανίας

Η VTB Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία κόστισε στην τράπεζα 525 εκατ. δολάρια και προκάλεσε μείωση των κερδών κατά 98%, αλλά αναμένει τα πράγματα να βελτιωθούν στο β΄ τρίμηνο.

Η VTB, η πρώτη από τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες που ανακοινώνει αποτελέσματα για το ταραχώδες τρίμηνο, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου ύψους 400 εκατ. ρουβλίων (11,7 εκατ. δολαρίων), έναντι των 15,7 δισ. ρουβλίων στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

«Το εύθραυστο μακροοικονομικό περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εντάσεις είχαν σημαντική επίδραση και ιδιαίτερα στο κόστος του ρίσκου, οδηγώντας μας να είμαστε συνετοί και περισσότερο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας και στη χορήγηση δανεισμού», δήλωσε ο Andrey Kostin, πρόεδρος της τράπεζας και του δ.σ.

Η τράπεζα, η οποία έχει σημαντική παρουσία στην Ουκρανία, είδε υψηλότερα κόστη που συνδέονται με το ρίσκο, και χαμηλότερα αποτελέσματα από τα ξένα νομίσματα και τους τίτλους. Ο Herbert Moos, ο αναπληρωτής πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της κρίσης στην Ουκρανία διαμορφώθηκε στα 18 δισ. ρούβλια, εξαιτίας των αυξημένων αποθεμάτων, της αποδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος και της ανατίμησης των ουκρανικών τίτλων.

Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας έχει υποχωρήσει κατά το ένα τρίτο στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας  που αποτελεί αποτέλεσμα της εξασθένισης του νομίσματος άνω του 10% έναντι του δολαρίου.

Οι χρεώσεις για προβλέψεις της τράπεζας έναντι επισφαλών assets, υπερδιπλασιάστηκαν στα 47,6 δισ. ρούβλια από τα 22 δισ. ρούβλια. Οι μετοχές της VTB διαμορφωνόταν χαμηλότερα 3,7%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς υποχωρούσε 2,1%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί