Επ. Οικονομικών: Εξετάζει μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει, εκτάκτως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσει μεταξύ άλλων, το αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για διορισμό των μελών του ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Σε συνεδρία του στις 14 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει ως Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου το δημοσιογράφο Δημήτρη Γεωργιάδη και μέλη τους Μάριο Ζαχαριάδη και Άλκη Λοϊζίδη. Τα τρία μέλη του Συμβουλίου διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η σύσταση, αρμοδιότητες και το όλο καθεστώς λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου καθορίζονται στο νόμο περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου.

 

Για σκοπούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρέχει εκ των προτέρων αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων της Κυβέρνησης που ετοιμάζονται στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού και του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής με σκοπό την υιοθέτηση τους.

Επίσης, το Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και την ενσωμάτωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Επιπλέον, παρέχει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων δημόσια αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και εκτιμήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται σε σχέση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς στόχους.
Στη βάση πλήρους απασχόλησης και με αντιμισθία είναι η θητεία του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ενώ τα δύο μέλη αμείβονται κατά συνεδρία (on horarium). Η θητεία του Προέδρου είναι για έξι έτη και για τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι στη βάση μερικής απασχόλησης για πέντε και τέσσερα έτη, αντίστοιχα. Η θητεία των δύο μελών αποφασίζεται κατόπιν κλήρωσης μεταξύ τους.

Δημοσιονομικό πλαίσιο
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει επίσης τους περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου (Πρόσληψη, Προαγωγή και Υπηρεσία Προσωπικού) Κανονισμούς του 2014.

Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων
Επίσης, η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση του περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικός) Νόμου του 2013.
Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2013, είναι η μη δημιουργία πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης για το κράτος σε περίπτωση διενέργειας προαγωγών, οι οποίες απαιτούνται από το δημόσιο συμφέρον ώστε να λειτουργεί εύρυθμα και ομαλά η κρατική υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, κατά τη διάρκεια ισχύος των υπό αναφορά Νόμων, ήτοι μέχρι 31.10.2016.

Ο περί Εταιρειών νόμος
Επιπλέον, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει την τροποποίηση του περί εταιρειών νόμου του 2014.
Σκοπός της τροποποίησης του σχετικού νόμου είναι για να απαλλαγούν από την καταβολή του ετήσιου εταιρικού τέλους των 350 ευρώ οι ιδιοκτήτες που είχαν εταιρείες με περιουσίες στα κατεχόμενα στις 14/08/74 και που τώρα αποδεδειγμένα δεν ασκούν καμία οικονομική δραστηριότητα/είναι ανενεργές.
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους