Κατάληψη του ελληνικού ΥΠΟΙΚ από καθαρίστριες
07:54 - 23 Μαΐου 2014
Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας στην Αθήνα προέβησαν από το πρωί της Πέμπτης, 22 Μαΐου, πολλές από τις 397 καθαρίστριες που απολύθηκαν και ζητούν την επαναπρόσληψη τους.
Χαρακτηρίζουν «συμβολική» την κατάληψή τους, και δηλώνουν ότι βάσει πρόσφατης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «προδήλως απαραίτητες» τις θέσεις αυτές για το Δημόσιο και ακύρωσε τις απολύσεις, «τη Δευτέρα θα είμαστε πίσω στις δουλειές μας».
Οι καθαρίστριες βρίσκονται στον χώρο της εισόδου του Υπουργείου, και έχουν κλειδώσει την πόρτα με αλυσίδα. Απ’ έξω, υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας.
Στο πλευρό των γυναικών βρίσκεται η πρώην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η ιστορία της οποίας είχε συνταράξει το Πανελλήνιο όταν τον Δεκέμβριο του 2008 δέχτηκε επίθεση από 2 αγνώστους που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την ανάγκασαν να πιει και μία ποσότητα με αποτέλεσμα να χάσει την όραση από το ένα της μάτι και να υποστεί μεγάλη ζημιά σε εσωτερικά της όργανα.
Η γεννημένη στην Βουλγαρία εργάτρια δούλευε σε μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που, εκτός των άλλων είχε αναλάβει εκείνη την εποχή τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Η Κούνεβα ήταν ενεργή συνδικαλίστρια, και διεκδικούσε για τον εαυτό της και τους άλλους εργαζομένους καλύτερες συνθήκες εργασίας, κάτι που προκάλεσε ενόχληση στους εργοδότες της. Πολλοί συνδέουν την επίθεση εναντίον της τότε ως απειλή προς συμμόρφωση.
Σήμερα η κ. Κούνεβα είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι στο πλευρό των καθαριστριών που εργάζονταν ως πρόσφατα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου στις 15 Μαΐου για επαναπρόσληψη τους είναι «προσωρινά εκτελεστή» και, σύμφωνα με τον δικηγόρο των καθαριστριών.
Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο ότι, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα υποβάλει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Προς τούτο, θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ώστε η υπόθεση, λέει, να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, «δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ