Ο Πούφος, ο ΟΟΣΑ και η επόμενη μέρα

Ανησυχία για την απουσία του Γιώργου Πούφου από τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μετά τις γνωστές εξελίξεις με το νομοσχέδιο για ενοποίηση του ΤΕΠ και του ΦΠΑ, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Ιωάννης Χαριλάου.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που τρέχουν διάφορα έργα σε σχέση με το Τμήμα, είτε τρέχοντα είτε πιο συγκεκριμένα όπως η αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ σε θέματα φορολογικής διαφάνειας, είναι ένα αρνητικό στοιχείο η απουσία του διευθυντή του Τμήματος, σχολίασε ο κ. Χαριλάου.

Υπενθυμίζουμε πως ο Γιώργος Πούφος, αποφάσισε να κάνει χρήση της άδειάς του όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για συγχώνευση των δύο τμημάτων με βάση τις πρόνοιες του οποίου, ο ίδιος αποκλειόταν από τη διεκδίκηση της θέσης του Εφόρου Φορολογίας. Ο κ. Πούφος σχολίασε τότε, πως δεν θεωρούσε σωστό να ασκεί τα καθήκοντά του και να λαμβάνει φορολογικές αποφάσεις γνωρίζοντας ότι έπεται διαδοχή του.

Ο κ. Χαριλάου πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως το κενό που άφησε η απουσία του κ. Πούφου κλήθηκαν να συμπληρώσουν ανώτεροι λειτουργοί του ΤΕΠ.

Σε επικοινωνία του InBusinessNews με τον κ. Πούφο, σημείωσε πως κατά την αποχώρηση του με άδεια, υπήρχαν θέματα που αφορούσαν την αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ που δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Πάντως, ο Σύνδεσμος Λογιστών με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων ζήτησε μέσω επιστολής συνάντηση με τους αρμοδίους στο υπουργείο Οικονομικών για σειρά θεμάτων που τους απασχολούν.

Ένα από αυτά, εξήγησε ο κ. Χαριλάου, είναι πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια ώστε τα άτομα που θα απαρτίζουν την ηγεσία του τμήματος να είναι μέλη του ΣΕΛΚ. «Είμαστε υπέρ της ενοποίησης αλλά θέλουμε στην ηγεσία του νέου τμήματος να υπάρχουν καταρτισμένα και έμπειρα άτομα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχέδιο υπηρεσίας που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, υπήρχε σχετική πρόνοια.
Εντός Μαΐου αναμενόταν πως το υπουργείο Οικονομικών θα κατέθετε ενδιάμεση έκθεση στον ΟΟΣΑ σε σχέση με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα θέματα που κρίθηκε η Κύπρος ότι δεν συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)