Κώστας Σίσαμος: Έτσι κερδίζονται οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις

Το κλειδί της επιτυχίας για μια νέα εταιρεία είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: μια καλή ιδέα, η αναγνώριση ενός κενού στην αγορά, η γνώση και η εμπειρία του εφευρέτη, εξασφάλιση επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών και πάθος για τη δουλειά. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στο να γίνει η εταιρεία Engino πρότυπο για νέες επιχειρήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
To Engino είναι ένα πολυβραβευμένο τρισδιάστατο παιχνίδι κατασκευών για παιδιά και ενήλικες, που αποτελείται από πλαστικές ράβδους και συνδετήρες που μπορούν να δημιουργήσουν απλά αλλά και πολύπλοκα σχέδια χρησιμοποιώντας μικρό αριθμό κομματιών κι εξαρτημάτων. Η εταιρεία Engino.net Ltd ιδρύθηκε το 2004 από τον τότε επιθεωρητή του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Κώστα Σίσαμο.

Ο κ. Σίσαμος παρατήρησε ότι οι μαθητές του δυσκολεύονταν όταν έπρεπε να κτίσουν μοντέλα κολλώντας ξυλάκια μεταξύ τους και συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βρει έναν ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο για αυτή τη διαδικασία. Έτσι, κατέληξε στην ιδέα του: ένα σύστημα συνδετήρων που επιτρέπει στο μαθητή να ενώσει τα ξυλάκια χωρίς να πρέπει να τα κολλήσει.
Όταν η εταιρεία κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου και ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, ο κ. Σίσαμος αφιερώθηκε στην έρευνα, το σχεδιασμό και τη δοκιμή μέχρι το 2007 που τα πρώτα Engino βγήκαν στην αγορά.

Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, τα κοινωνικά, οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη τα οποία έχει προσφέρει η εταιρεία είναι σημαντικά όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη. Το προϊόν είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά παιδιά να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να τους μεταμορφώσουν σε μικρούς εφευρέτες. Κι αφού εξάγεται σε πάνω από 15 χώρες μπορούμε να πούμε περήφανα πως ένα κυπριακό προϊόν χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση παιδιών διεθνώς. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κατορθώματα ήταν η ίδρυση εργοστασίου παραγωγής στη Λεμεσό, το οποίο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα 40 νέες θέσεις εργασίας (πλήρους και μερικής απασχόλησης). Το εργοστάσιο είναι τώρα πρότυπο παραγωγής για εταιρείες του εξωτερικού.
 

Πρόσφατα, η εταιρεία παρουσίασε τη σειρά Engino Robotics Platform (ERP) και ένα λογισμικό προγραμματισμού για τα οποία έλαβε και πάλι επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αυτή τη στιγμή προσφέρει προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της πρωτοβουλίας Startup Europe. To Startup Europe είναι το σχέδιο δράσης  της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στήριξη των web και ICT start-ups, που συνεισφέρουν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να μπορέσουν να ακμάσουν στην Ευρώπη.

Σχετικά με την επιχειρηματικότητα στον τομέα του web και ICT, ο κ. Σίσαμος δήλωσε: «Για την ανάπτυξη ενός προϊόντος IT, η αρχική επένδυση είναι χαμηλή αφού δεν χρειάζονται μηχανές ή εργαλεία για παραγωγή. Έτσι, το μοναδικό κόστος είναι οι άδειες λογισμικού, μερικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές ανθρωποώρες. Το ΙΤ έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και συνήθως είναι αδύνατο για έναν προγραμματιστή να συνεχίσει τη δουλειά ενός άλλου εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που έχει την επίβλεψη και κατανοεί τις γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο η επιχειρηματικότητα είναι μία καλή επιλογή για κάποιον ο οποίος έχει μια πρωτότυπη ιδέα στο χώρο του web και ICT. Η συμβουλή μου είναι απλά: Κρατήστε το κεφάλι στα σύννεφα και τα πόδια στη γη».

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται