Διεύρυνση του μέτρου για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα και για εξοχικό

Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθεια τους να τονώσουν τη ζήτηση στον κλάδο των ακίνητων και να προσελκύσουν ξένους αγοραστές, ορθά υιοθέτησαν άμεσα μια σειρά από μέτρα, όπως η επιβολή μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ, κατάργηση μεταβιβαστικών τελών στα καινούργια ακίνητα, καθώς και παραχώρηση άδειας μόνιμης παραμονής και υπηκοότητας σε αλλοδαπούς αγοραστές.     

Όσον αφορά το ΦΠΑ, ‘όλοι οι Κύπριοι και ξένοι αγοραστές οι οποίοι δεν έχουν άλλη κατοικία στην Κύπρο,  μπορούν να αιτηθούν και να τους επιβληθεί μειωμένος συντελεστής 5% ΦΠΑ, αντί 19%.

  • Μέτρο που πραγματικά λειτουργεί θετικά και φέρνει αποτέλεσμα ειδικά όσον αφορά την προσέλκυση ξένων αγοραστών.
  •  Επίσης, ως Αναπτυξιακό μέτρο, ενθαρρύνει την αγορά των καινούργιων ακινήτων σε αντίθεση με τα μεταχειρισμένα
  • Σε συνδυασμό με το μέτρο απαλλαγής των μεταβιβαστικών τελών, όταν το ακίνητο υπόκειται σε ΦΠΑ, καθιστά πιο ελκυστικά τα καινούργια ακίνητα

Όμως το συγκεκριμένο μέτρο, λειτούργησε και ανασταλτικά ειδικά σ’ ό, τι αφορά τους ντόπιους αγοραστές.
Συγκεκριμένα έχει φρενάρει τις πωλήσεις σε Κυπρίους όσον αφορά τα καινούργια ακίνητα με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι Κύπριοι αγοραστές καλούνται να πληρώνουν 19% ΦΠΑ για αγορά ακινήτου, και αυτό ισχύει στις περιπτώσεις εξοχικού ή για επενδυτικά ακίνητα. Το πιο πάνω μέτρο πέραν του ότι είναι άδικο, πλήττει και συγκεκριμένες περιοχές όπως τις παραλιακές περιοχές Πρωταρά και Αγίας Νάπας, όπου παραδοσιακά οι Κύπριοι τις προτιμούν για αγορά εξοχικής κατοικίας. Σήμερα η προσφορά καινούργιων ακινήτων είναι μηδενική και ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν εξαιρεθεί από την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ οι Κύπριοι. Στις συγκεκριμένες περιοχές να σημειώσουμε ότι οι Κύπριοι αποτελούν το πέραν του 80% των αγοραστών σήμερα.

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα;

•    Θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε όσους δεν έχουν πάρει το προνόμιο στο παρελθόν, έστω και αν αγοράζουν την εξοχική κατοικία τους. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το μέτρο, ενώ έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα σε συγκεκριμένες περιοχές, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, και αντί ανάπτυξης φρενάρει την ανάπτυξη. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να κατανοήσει τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί και άμεσα να τη διορθώσει. Η διεύρυνση του μέτρου θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη στο κράτος, σ’ αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που το κράτος έχει μηδέν έσοδα.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες