Powered by

Economist: Χαμένη των χωρών του 2004 η Κύπρος

 Η Κύπρος είναι η σαφώς χαμένη από την ομάδα των 10 χωρών που εντάχθηκαν από κοινού στην ΕΕ το 2004, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, ημερομηνίας 1η Μαΐου.

“Οι Κύπριοι έχουν γίνει στην πραγματικότητα λιγότερο εύποροι, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε κατά 13% από το 2004”, αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο “Πως τα πήγε η νέα Ευρώπη” στα δέκατα της γενέθλια”.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Economist, υπάρχουν τέσσερις ξεκάθαρα κερδισμένες σε επίπεδο ευημερίας χώρες, που είναι οι δύο χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία, μαζί με τις Πολωνία και Σλοβακία, που έχουν βγει κερδισμένες καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξήθηκε πέρα του 40%.

Προσθέτει ότι η πρόοδος στις οικονομίες της Βαλτικής (συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας που είδε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να ενισχύεται πέρα του 30% ) είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι αυτές οι τρεις χώρες βίωσαν μια ισχυρή ύφεση το 2009, μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Σλοβενία, η οποία επίσης βίωσε μια μεγάλη τραπεζική κρίση (αν και όχι στο μέγεθος αυτής της Κύπρου), δεν τα έχει πάει επίσης τόσο καλά καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά μόνο 7%.

Στο δημοσίευμα του το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των δέκα χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, έξι έχουν υιοθετήσει το ευρώ, μεταξύ των οποίων η Λετονία που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2014.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι εκείνες οι χώρες που υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη του 2008, όπως η Σλοβενία το 2007 και η Κύπρος το 2008, δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ μετά την έναρξη της κρίσης, όπως η Εσθονία το 2011.

Στο σημείο, αυτό το Economist σημειώνει ότι η ριψοκίνδυνη τραπεζική επέκταση της Κύπρου χρονολογείται από την ένταξη της στην ΕΕ και όχι από την υιοθέτηση του ευρώ.

Τέλος, το Economist αναφέρει ότι και η Ουγγαρία, που βρίσκεται εκτός το ευρώ, ακολούθησε την ίδια άσχημη πορεία όπως η Σλοβενία, που βρίσκεται στην Ευρωζώνη.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, αλλά ανησυχούμε για πολλά
Fitch: Ο... τυφώνας Τραμπ, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι σε Γαλλία-Γερμανία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας το 2025
Τα πλάνα Honda και Nissan για συγχώνευση έως το 2026-Τι σημαίνει για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση... Δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων το 2024 παγκοσμίως
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές, αναζητούν προσφορές οι καταναλωτές
Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαφήμισης-Επικοινωνίας Κύπρου...Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ντάλτας
Εμπλουτίζεται το Metropolis Mall με τέσσερις νέες αφίξεις
Ο δρόμος του χαλλουμιού προς την κορυφή, οι επενδύσεις εκατομμυρίων και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου