7 Λόγοι για να αγοράσεις σήμερα…

Στην Κύπρο, ανέκαθεν μέχρι το 2008, η αγορά των ακινήτων ήταν ανοδική(με εξαίρεση κάποιες μικρές περιόδους που αφορούσαν τον πόλεμο του ’74 ή πολέμους γειτονικών χωρών όπως ο πόλεμος του περσικού κόλπου 1991).

Από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι τιμές των ακινήτων κινούνται πτωτικά. Παρόλο, που η κατάσταση στην κτηματαγορά όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων θα μπορούσε να συνεχιστεί, εγώ ως εκτιμήτρια ακινήτων θα συμβούλευα το επενδυτικό κοινό να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του στην πιο ασφαλή επένδυση που είναι τα ακίνητα.

Θα ήθελα λοιπόν, να σας παραθέσω 7 λόγους όπου παρουσιάζουν τη περίοδο αυτή ως τη καταλληλότερη για τους επενδυτές να προχωρήσουν στην  αγορά ακινήτων. Ο λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

1 όπως έχετε αντιληφθεί, από την πιο πάνω εισαγωγή μου, βρισκόμαστε  προς τα τέλη του 6ου χρόνου της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην Κύπρο οδεύοντας προς τον 7ο χρόνο της κρίσης της. Εάν υποθέσουμε ότι η διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης διαρκεί 7 χρόνια, ο χρόνος στον οποίο οδεύουμε λογικά, είναι και ο τελευταίος.
2 Οι τιμές ήδη έχουν υποχωρήσει αρκετά με το ποσοστό 50% σε ορισμένες περιοχές. Παρόλη την πτώση που έχουν υποστεί οι τιμές, με την κατάλληλη έρευνα και βοήθεια ενός επαγγελματία (κτηματομεσίτη) μπορείς να βρεις ακόμη χαμηλότερες τιμές από τις ήδη υποτιμημένες.
3 Σύμφωνα με του Άγγλους η τοποθεσία (Location, location, location) αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για να επενδύσει κάποιος. Στην περίοδο που διανύουμε μπορείς να βρεις ακίνητα όπως οικόπεδο εφαπτόμενο πάνω στην θάλασσα σε ελκυστική τιμή ενώ σε περιόδους ανόδου αυτό θα ήταν δυσκολότερο έως και αδύνατο καθώς επίσης και η τιμή του ακινήτου θα ήταν εξωπραγματικά ψηλή.
4  Κατά την περίοδο 2008 μέχρι το 2001, οι τράπεζες πρόσφεραν καταθετικά επιτόκια σε ποσοστό που άγγιζε το 6% και είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύει πολλούς επενδυτές έναντι της γης. Τώρα όμως οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 2% με πτωτικές διαθέσεις. Αρά οι επενδυτές είναι προτιμότερο να στραφούν προς την αγορά γης.
5 Λόγω της υψηλής πτώσης των ακινήτων σήμερα, μπορείς να αγοράσεις ένα ακίνητο που σου προσφέρει απόδοση 5% και να απολαμβάνεις παράλληλα την κεφαλαιοποίηση του ακινήτου σου όταν οι τιμές θα ανέβουν ξανά.
6 Η επένδυση σε ακίνητη περιουσία εφόσον γίνει σωστά και με εξασφαλίσεις από το κτηματολόγιο τον επίσημο κτηματικό τίτλο ( κοτσιάνι) που σε κατοχυρώνει ως νόμιμο δικαιούχο διασφαλίζεις την επένδυση σου κάτι το οποίο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εάν επενδύσεις σε χρεόγραφα, μετοχές χρηματιστήριο ή και σε καταθέσεις.
7 Η γη δεν παράγεται δεν εισάγεται, δεν μεγαλώνει και δεν μετακινείται. Επενδύστε τώρα..!
 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες