Powered by

Βρετανία: Τα ακίνητα τρομάζουν την Κεντρική Τράπεζα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney προέβη στην αυστηρότερη προειδοποίηση του μέχρι σήμερα σε σχέση με τους κινδύνους δημιουργίας φούσκας στην αγορά κατοικίας, σημειώνοντας ότι αναζητεί νέα μέτρα για τον έλεγχο των ενυπόθηκων δανείων.

Η βρετανική στεγαστική αγορά έχει "πολύ βαθιά" διαρθρωτικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής κατασκευή νέων κατοικιών, αναφέρει ο κ. Carney σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή του Sky News την Κυριακή.

«Όταν κοιτάζουμε στον εγχώριο κίνδυνο, στο μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, και στην ανθεκτικότητα του να διευρυνθεί, διαπιστώνεται ότι “αυτοί οι κίνδυνοι επικεντρώνονται στην στεγαστική αγορά και γι `αυτό είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό», σημείωσε.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν περίπου 10% τον Απρίλιο, σε 12μηνη βάση, αλλά ο κ. Carney τονίζει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιδιώξει να λάβει μέτρα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα στεγαστικά δάνεια πριν καταφύγει στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Carney δήλωσε την Κυριακή ότι η Τράπεζα θα ελέγξει τις διαδικασίες δανεισμού έτσι "ώστε οι πολίτες να μπορούν να πάρουν στεγαστικά δάνεια αν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν” και να μην λαμβάνουν δάνειο αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί στις τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να περιορίσει το μέγεθος των στεγαστικών δανείων με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών.

"Το επίπεδο των ενυπόθηκων δανείων προς εισόδημα, πέρα των τεσσεράμισι και πέντε φορές, ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί