Powered by

H Pfizer αυξάνει την προσφορά της για την AstraZeneca

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της για την βρετανική AstraZeneca στις 69,3 λίρες (116,6 δισ. δολ.) ή 55 λίρες ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αμερικανικός όμιλος δήλωσε ότι η προσφορά αυτή είναι τελική, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί. Σημείωσε επίσης ότι δεν θα κάνει εχθρική προσφορά απευθείας στους μετόχους της AstraZeneca και ότι θα προχωρήσει σε μια προσφορά μόνο μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Astra Zeneca.

Επίσης η Pfizer αύξησε την αναλογία των μετρητών στην προσφορά της στο 45%, με τους μετόχους της AstraZeneca να λαμβάνουν 1,747 μετοχές της διευρυμένης εταιρείας για κάθε μία μετοχή που κατέχουν στην AstraZeneca και 2.476 πένες σε μετρητά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca απέρριψε προηγούμενη προσέγγιση αξίας 50 λιρών ανά μετοχή στις 2 Μαΐου, σημειώνοντας ότι υποτιμά σημαντικά την αξία της εταιρείας.

Η Pfizer θέλει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, με τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη φορολογική της έδρα στη Βρετανία.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, χαρακτήρισαν τις 55 λίρες ανά μετοχή ως τον «μαγικό αριθμό» με βάση τον οποίο το deal θα μπορούσε να προχωρήσει. 

Η AstraZeneca, έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την παραγωγή νέων φαρμάκων και ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με την Pfizer δεν είναι αναπόφευκτη, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να εξετάσει μια δελεαστική προσφορά.

Οι επενδυτές υποστήριξαν την AstraZeneca  στην απόρριψη της προσφοράς των 50 λιρών ανά μετοχή, αλλά πολλοί υποστήριξαν ότι θα ήθελαν η εταιρεία να το εξετάσει σοβαρά αν η Pfizer επανερχόταν με μια βελτιωμένη προσφορά.
Όπως σημειώνει το Reuters, υπάρχει πλήθος νομικών ζητημάτων σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και τση Σουηδία, όπου η AstraZeneca έχει τις μισές τις ρίζες.

Η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια την Παρασκευή, κατά της συγχώνευσης, φοβούμενη ότι θα οδηγήσει σε περικοπές σε θέσεις εργασίας επιστημόνων και στην έρευνα, απηχώντας ανησυχίες που εκφράστηκαν από Βρετανούς νομικούς αλλά και φόβους για τις θέσεις εργασίας στις αμερικανικές πολιτείες όπου η AstraZeneca έχει ισχυρή παρουσία.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί