Deloitte: Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης συνδέεται με τη διαχείριση των ανθρώπων
07:48 - 19 Μαΐου 2014
Στην ανάγκη για λήψη άμεσων αποφάσεων και αλλαγή προσέγγισης, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στη βάση των δεδομένων της εποχής, καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte με θέμα τις διεθνείς τάσεις στον τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού, για το έτος 2014 (Global Human Capital Trends 2014). Αποκαλυπτικά και για την Κύπρο είναι τα ευρήματα της έρευνας.
Ίσως περισσότερο από ποτέ η ανάπτυξη μιας επιχείρησης ταυτίζεται με την ανάγκη για στοχευόμενη διαχείριση του ανθρώπινου της δυναμικού, με σκοπό τη διαχείριση των αλυσιδωτών συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, όπως διαφαίνεται μέσα και από τα αποτελέσματα της έρευνας.
Παρατηρείται ότι η διεθνοποίηση των αγορών, η ανάγκη για ανταπόκριση στις συνεχής τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και αλλαγές στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα και τάσεις αλλά και οι αυξανόμενες νομοθετικές απαιτήσεις, επηρεάζουν άμεσα τομείς όπως η ηγεσία, η διαχείριση ταλέντων καθώς και η δυνατότητα ανέλιξης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Από την εν λόγω μελέτη διαφαίνονται δώδεκα διεθνείς τάσεις ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένου της άμεσης ανάγκης για ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης με σκοπό τη στοχευόμενη βελτίωση των δεξιοτήτων στη βάση των παγκόσμιων τάσεων και αναγκών, τον επαναπροσδιορισμό των πρακτικών διαχείρισης και κατ’ επέκταση αξιολόγησης της απόδοσης, τον εντοπισμό, προσέλκυση, διαχείριση και διατήρηση ταλέντων, την ανάγκη για αξιοποίηση πρακτικών με σκοπό την ενίσχυση των επιπέδων δέσμευσης των εργαζομένων προς τον οργανισμό, την ανάπτυξη των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνδέσουν τις πρωτοβουλίες ανθρώπινου δυναμικού με τις εταιρικές στρατηγικές προτεραιότητες, την ανάγκη για αξιοποίηση ποσοτικών αναλύσεων για αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου (HR analytics), τη σύνδεση των τεχνολογικών συστημάτων διαχείρισης προσωπικού με άλλα συστήματα του οργανισμού, την ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών και πρακτικών εργασίας και εύκολή πρόσβαση σε πληροφορίες, την αξιοποίηση πηγών και εξειδίκευσης από διεθνείς αγορές με ταυτόχρονο πάντρεμα και εξατομικευμένη προσέγγιση στα τοπικά δεδομένα.
Η εν λόγω έρευνα καταγράφει ότι τα τοπικά αποτελέσματα συγκλίνουν σε γενικές γραμμές των διεθνών και περιφερειακών τάσεων. Επιπρόσθετα, στη βάση των αποτελεσμάτων παρατηρείται ότι το 52% των ερωτηθέντων σε διεθνές επίπεδο, το 49% σε περιφερικό επίπεδο και το 14% των κυπριακών επιχειρήσεων προσβλέπουν σε ισχυρή προς μέτρια ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για φέτος σε σχέση με το 2013, ενώ, το 30% των κυπριακών επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2014 θα είναι ανάλογοι του 2013.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γιώργος Παντελίδης, Συνέταιρος Deloitte Κύπρου και μέλος της παγκόσμιας ηγετικής ομάδας της Deloitte σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, σε σχέση με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, «η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού καλείται να παντρέψει τις πρωτοβουλίες του τομέα με τους εταιρικούς στόχους και προτεραιότητες. Θα επιβιώσουν όσοι μείνουν ανταγωνιστικοί και όσοι αξιοποιήσουν τα στελέχη τους για να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τον ανταγωνισμό».
Εν κατακλείδι, απαιτούνται νέοι τρόποι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσα από τη διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργία τους.
Ολόκληρη η έρευνα “Global Human Capital Trends 2014” είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Deloitte.