Powered by

ΓεΣΥ: Πλήρης εφαρμογή σε δύο χρόνια

Τη μερική υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, με καθολική κάλυψη όλων των πολιτών, στα μέσα του επόμενου έτους και την πλήρη εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου 2016 συμφώνησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, με την Τρόικα, κατόπιν μακρών, επίμονων και επίπονων διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

“Τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των πιο πάνω ενεργειών σαφώς κρίνονται ως ιδιαιτέρως στενά, γεγονός το οποίο παραδέχονται και οι ίδιοι οι απεσταλμένοι της Τρόικας”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, προσθέτοντας πως “το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει, κρίνοντας τον υφιστάμενο προγραμματισμό ως τη μόνη εναλλακτική λύση για έγκαιρη ανατροπή της αρνητικής πορείας του συστήματος υγείας της χώρας μας”.

 

 

Ερωτηθείς για τη συνολική δαπάνη εφαρμογής του ΓΕΣΥ και για τη συνεισφορά ενός εκάστου στις δαπάνες αυτές, ο κ. Πατσαλής δήλωσε ότι “το Γενικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για να υπάρξουν εξοικονομήσεις. Η υγεία”, πρόσθεσε, “είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, θα έπρεπε και είθε να μπορούσαμε να ξοδεύουμε περισσότερα”.

“Υποσχόμενοι σκληρή δουλειά εκ μέρους του Υπουργείου, καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους”, συνέχισε ο κ. Πατσαλής, “για θετική συνεισφορά στην επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους”.

Πλην των χρονοδιαγραμμάτων για τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε με την Τρόικα, επίσης, όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο αμέσως μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με την Τρόικα, τη διασαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, τη λειτουργία του Συστήματος με την παροχή ασφάλισης μέσω κρατικού ασφαλιστικού φορέως ενώ θα μελετάται και η εφαρμογή ανοικτού συστήματος με συμμετοχή περισσοτέρων του ενός ασφαλιστικών οργανισμών.

Συμφωνία επετεύχθη και επί των αρχών αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως και για την αναδιοργάνωση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και άλλων κέντρων παροχής υπηρεσιών υγείας και συνδεδεμένων οργανισμών και, από τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αρχίζει εντατική εργασία για το λεπτομερές σχέδιο δράσης προς εφαρμογή του ΓΕΣΥ που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2014, με παράλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις “εκτενούς ομάδας θεμάτων”, για τα οποία, όπως είπε, θα χρειασθούν συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις με τη Βουλή, τα κόμματα, όπως και με τις διοικήσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ως προς το τι θα χρειασθεί να δαπανηθεί για το ΓΕΣΥ, ο Υπουργός δήλωσε ότι και για τα θέματα αυτά υπήρξε η επί των αρχήν συμφωνία με την Τρόικα και ότι οι εκτιμήσεις για τη συνολική δαπάνη φθάνουν το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, με συνδρομές 2,1% επί των εισοδημάτων εκάστου μισθωτού, 2,2% οι εργοδότες επί των καταβαλλομένων μισθών και 4,25% το κράτος. Εισφορές θα καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι, ενώ οι παροχές υγείας θα είναι δωρεάν για τους ανέργους και τα παιδιά.

"Επί αρχών έχουμε συμφωνήσει σε όλα τα θέματα επί του Μνημονίου", είπε ο Υπουργός.
“Βεβαίως”, συνέχισε, “το Μνημόνιο δεν έχει υπογραφεί, για αυτό και αναφέρω ότι επί αρχών έχουμε συμφωνήσει και επιθυμώ να σας ενημερώσω επί της ουσίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο της Τρόικας για τα θέματα του Μνημονίου που αφορούν το Υπουργείο Υγείας”.
“Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”, είπε,, “”συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας στην Κύπρο”.

“Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, “η Κυβέρνηση έδρασε με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τη λήψη πολιτικών και τεχνοκρατικών αποφάσεων για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έτσι ώστε να θέσει σε εφαρμογή το Γενικό Σύστημα Υγείας και άλλες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις”.

“Ως εκ τούτου”, πρόσθεσε ο Υπουργός, “προχωρήσαμε στις  διαπραγματεύσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα παρουσίας του κλιμακίου της Τρόικα στην Κύπρο και οι διαπραγματεύσεις αυτές διήρκησαν μέχρι και αυτήν τη στιγμή πριν από την υπογραφή του αναθεωρημένου Μνημονίου”.

Είπε ότι “κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τηρήθηκε ιδιαιτέρως διεκδικητική στάση απέναντι στους δανειστές μας, θέτοντας ως προτεραιότητα τις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την παροχή υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Ως αποτέλεσμα της έντονης αυτής διαπραγμάτευσης, το Μνημόνιο έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό”, είπε ο κ. Πατσαλής, εκφράζοντας “ιδιαίτερη ικανοποίηση” και ότι είναι “πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες λειτούργησαν θετικά, προκειμένου να επιτευχθούν πολύ σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο Μνημόνιο και στον καθορισμό ξεκάθαρων χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων και επιμέρους δράσεων”.

“Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε, “αντικατοπτρίζει σαφώς τη δυναμική στάση που τήρησε το Υπουργείο Υγείας, τόσο σε ανώτερο πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η προσαρμογή του Μνημονίου στις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

“Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”, είπε, “επιτεύχθηκε η ένταξη στις πρόνοιες του Μνημονίου ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργία του ΓΕΣΥ θα διέπεται από τις συμφωνηθείσες θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η καθολική κάλυψη όλων των πολιτών, έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.

Επίσης, είπε ο Υπουργός, το ΓΕΣΥ θα διέπεται από την αρχή της “δίκαιης κατανομής του κόστους και κοινωνική αλληλεγγύη, μεταφραζόμενη σε στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την ελεύθερη επιλογή ιατρού και παροχέως ιατρικών υπηρεσιών από τους πολίτες, καλλιεργώντας  την ίδια στιγμή, περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους παροχείς υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος”.
“Στο πλαίσιο αυτό”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, “υιοθετείται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενώ, παράλληλα, απευθείας πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς θα μπορεί να γίνεται υπό προϋποθέσεις και κανονισμούς”.

“Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ΓΕΣΥ, η θέση της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μερική υλοποίηση του ΓΕΣΥ στα μέσα του 2015 και πλήρης εφαρμογή του Συστήματος στα μέσα του 2016”.

“Παράλληλα”, είπε ο κ. Πατσαλής, “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εισηγηθήκαμε την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου σταδίου υλοποίησης του ΓΕΣΥ, στάδιο το οποίο θα επιτρέψει την πιο σύντομη παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών υγείας σε διάστημα έξι μηνών πριν την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος”.

Δίδοντας στους δημοσιογράφους περισσότερο αναλυτικές πληροφορίες για τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί “όπως ενταχθεί στο νέο Μνημόνιο ότι το ΓΕΣΥ θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις, με την 1η φάση να ξεκινά την 1η Ιουλίου 2015 με Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή επισκέψεις στον οικογενειακό ιατρό και σε παιδιάτρους”.

Η 2η φάση ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα καλύπτονται πρόσθετες υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε όλες τις ειδικότητες των ειδικών ιατρών, καθώς και την κάλυψη των φαρμάκων.

“Στην 3η φάση, την 1η Ιουλίου 2016”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, θα υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει, επιπροσθέτως, όλες τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, νοσηλεία εσωτερικών ασθενών και άλλα”.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι “η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα επιτρέψει τη στενή παρακολούθηση του συστήματος από την Κυβέρνηση, τη συγκράτηση των συνολικών δαπανών υγείας και την ομαλή προσαρμογή των εμπλεκομένων μερών, ιδιαιτέρως των εργοδοτών και των εργαζομένων, που θα επωμισθούν μέρος της δαπάνης του συστήματος”, ενώ, “παραλλήλως, θα βοηθήσει στον έγκαιρο χειρισμό τυχόν προβληματικών θεμάτων και στη συλλογή στοιχείων για σκοπούς βελτίωσης της απόδοσης του συστήματος”.

“Ο σχεδιασμός της λειτουργίας του ΓΕΣΥ”, είπε ο κ. Πατσαλής, “θα στηριχθεί στην παροχή ασφάλισης μέσω κρατικού ασφαλιστικού φορέα, ενώ θα μελετάται η εφαρμογή ανοικτού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων του ενός ασφαλιστικών οργανισμών, δεδομένου ότι θα υπάρχουν οφέλη τόσο στον πολίτη όσο και τον ασθενή”.

Αναφερόμενος στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Πατσαλής δήλωσε ότι “και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΫ) και έγινε σαφής και στις δύο πλευρές η ανάγκη διασαφήνισης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων, που θα έχει το Υπουργείο Υγείας  και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ΓΕΣΥ”.

Ο Υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι “προϋπόθεση, για ένα λειτουργικά βιώσιμο και αποτελεσματικό Γενικό Σχέδιο Υγείας, είναι η αυτονόμηση και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και άλλων κρατικών ιατρικών κέντρων, όπως αστικά και αγροτικά κέντρα Υγείας”.
“Κύριος γνώμονας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών”, είπε ο κ. Πατσαλής, “είναι ο εκμοντερνισμός και η βιώσιμη λειτουργία των υφιστάμενων δομών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά και στις νέες ανάγκες του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο”.

“Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ιατρικών κέντρων, που θεωρώ ότι είναι ιστορική”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, “αποφασίσθηκε και εντάχθηκε στις νέες πρόνοιες του Μνημονίου και στις άμεσες ενέργειες που δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας”.

“Στόχος”, πρόσθεσε, “είναι η μετεξέλιξή τους σε αυτόνομες νομικές οντότητες, με οικονομική, διοικητική και επιστημονική ανεξαρτησία” και, “παράλληλα, δρομολογείται η πλήρης αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία τους στη βάση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, για ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους”.

“Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης”, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, “περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, στον τρόπο διοίκησης των νοσηλευτηρίων, με διαφοροποιήσεις στις δομές που, προς το παρόν, απουσιάζουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια”.

“Αναδιοργάνωση θα πραγματοποιηθεί, επίσης, και στη δομή και το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον εκμοντερνισμό των υφιστάμενων δομών”, είπε.

Πρόσθεσε ότι με την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τα αυτόνομα κρατικά νοσηλευτήρια "το νέο οργανόγραμμα και οι δομές του Υπουργείου Υγείας θα αντικατοπτρίζουν την ανάληψη από το Υπουργείο Υγείας του στρατηγικού ρόλου, του ρόλου της χάραξης πολιτικής, νομοθετικής ρύθμισης, παρακολούθησης και ελέγχου του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ευρύτερου τομέα της Υγείας στην Κύπρο”.
Ο Υπουργός τόνισε ότι “αναδιοργάνωση προβλέπεται και σε άλλα κέντρα παροχής υπηρεσιών Υγείας και συνδεδεμένους Οργανισμούς, όπως, για παράδειγμα, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, με στόχο τη βελτίωση των διοικητικών και λειτουργικών τους δομών και την ενδυνάμωση της δυνατότητας του κάθε Οργανισμού να επιτύχει τους στόχους του”.

“Οι ενέργειες για την αυτονόμηση και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, που αποτελούν μέρος του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα ξεκινήσουν|, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλής, “άμεσα, με στόχο την εφαρμογή τους πριν τη λειτουργία του ΓΕΣΥ”.

Οπως είπε, η πολύ στενή παρακολούθηση και εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας, μετά την αυτονόμηση και αναδιοργάνωσή τους θα διαρκέσει δύο με τέσσερα έτη, έτσι ώστε να καταστούν επαρκώς ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά.
Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι “η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και των προαναφερόμενων μεταρρυθμίσεων από το Υπουργείο Υγείας θα γίνει σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Τμήματα και φορείς, καθώς και με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας”.
“Υποστήριξη προς το Υπουργείο Υγείας, για το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο της αλλαγής ολόκληρου του Συστήματος Υγείας της χώρας”, συνέχισε,  “θα παρέχει Διεθνής Συμβουλευτική Ομάδα Υλοποίησης, η οποία αναμένεται να συσταθεί εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων”.
“Η Ομάδα αυτή”, είπε, “θα παρέχει υποστήριξη στην εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης από το διεθνές περιβάλλον, βάσει των επιμέρους αναγκών”.

“Η αναγκαιότητα σύστασης της ειδικής αυτής Συμβουλευτικής Ομάδας Υλοποίησης”, πρόσθεσε, “αναγνωρίζεται και από την Τρόικα, με αποτέλεσμα τη συμπερίληψη της σχετικής αυτής ανάγκης, επίσης, στις πρόνοιες του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου”.

“Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα”, δήλωσε ο Υπουργός, “συμφωνήθηκε, επίσης, όπως λεπτομερές Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 και οι σχετικές νομοθεσίες μέχρι το τέλος του έτους αυτού”.

Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει αναλυτικό Οδικό Χάρτη αναδιοργανώσεων και Οδικό Χάρτη για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με τις επιμέρους ενέργειες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης είπε, και πρόσθεσε ότι  “παράλληλα, για την επίτευξη των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, απαιτείται η έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση μιας εκτενούς ομάδας θεμάτων, η οποία προϋποθέτει την υποβολή και την έγκριση τροποποιήσεων σε υφιστάμενες νομοθεσίες πριν το τέλος του τρέχοντος έτους”.

ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάζεται το νέο γραφείο της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Έρχεται μαζί με Κυριάκο Κακουρή η Nadia Calviño
Συμμετοχή Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στις εργασίες του SAM Working Group
Νέες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ την Τετάρτη
Ενοχλημένη η Νομική Υπηρεσία...Δείχνει Προεδρικό για την διαρροή της γνωμάτευσης για ωφελήματα Χριστοδουλίδη
Απώλειες την Τρίτη για το Χρηματιστήριο
Στον προϋπολογισμό €0,25 εκατ. για βιοτεχνικές Κιτίου, Ξυλοτύμπου και Άχνας
Ζήτησε παρέμβαση Παναγιώτου για τους εργαζόμενους στην Ελληνική η ΣΕΚ-«Έχουμε μάθει να λειτουργούμε αλληλέγγυα»
Απαντά στην «στοχοποίηση» για αλιευτικό και ποταμού Λιοπετρίου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Πυρ και μανία με την γνωμάτευση για τα ωφελήματα του Προέδρου ο Οδυσσέας-«Αναμένω…διαφορετικά θα επανέλθω»
Η πρωτιά της Κύπρου μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.-«Δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»