Ο ρόλος της ΟΕΒ στη μοντέρνα επιχειρηματικότητα

Τη Δευτέρα βράδυ θα ξέρουμε ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΕΒ ανάμεσα σε τρεις γνωστούς επιχειρηματίες, τη Δήμητρα Καραντώκη, εκτελεστική πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Ομίλου Καραντώκη, τον Λάκη Τοφαρίδη, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Tofarco και τον Χρίστο Μιχαηλίδη, εκτελεστικό πρόεδρο του Ομίλου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Cypronetwork. Όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος – ευχόμαστε καλή επιτυχία και στους τρεις – έχει ένα σπουδαίο έργο να επιτελέσει.
Ανέκαθεν το IN Business πίστευε ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσω της επιχειρηματικότητας. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι οι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι της κυπριακής επιχειρηματικότητας. Είναι αυτοί  που δίνουν φωνή στις επιχειρήσεις όλων των τομέων, κλάδων και μεγεθών. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φωνή αυτή θα συνεχίσει να βγαίνει δυνατή και καθαρή μέσα από τις δύο οργανώσεις για τη συνέχιση της σωστής φιλοσοφίας του επιχειρείν.
 

Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του νέου προέδρου είναι να εξαφανίσει κάποιους μύθους που επικρατούν στη κοινή γνώμη σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Τα τελευταία κακά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κι αποτέλεσαν φαινόμενο της οικονομικής κρίσης έκαναν τους Κύπριους να πιστεύουν ότι οι επιχειρηματίες του τόπου μας λειτουργούν μέσα στην κλεψιά και την ασυδοσία, ότι εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, ότι ασχολούνται μόνο με το κέρδος και όχι με την ανάπτυξη. Δυστυχώς, ο κόσμος καταλήγει να πιστεύει ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα, να δίνει ευκαιρίες για εργοδότηση ή να αναπτύσσει καινοτομίες. Αυτός ο μύθος ίσως τελικά να είναι πιο δυνατός απ’ ότι τα πάμπολλα παραδείγματα εταιρειών που αναδεικνύουν τη σωστή επιχειρηματικότητα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.
Είναι δουλειά των εργοδοτικών οργανώσεων να διαλύσουν αυτή την ομίχλη από το σκηνικό και να δώσουν το μήνυμα ότι μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας θα επέλθει η ανάπτυξη στην Κύπρο.
Θέλουμε επίσης, τον/ την νέο πρόεδρο της ΟΕΒ να προωθεί κρυστάλλινες και καθαρές απόψεις για οτιδήποτε αφορά στην κυπριακή βιομηχανία. Συγκεκριμένα, ζητούμε καθαρές απόψεις για θέματα όπως:
• Την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
• Την ανάπτυξη της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο υπηρεσιών.
• Την ενίσχυση της ναυτιλίας.
• Τα ακίνητα, τις κατασκευές, την ανάπτυξη γης και γενικά την ανάπτυξη της σημασίας του κλάδου.
• Τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη δημιουργία μιας τράπεζας αναπτύξεως.
• Την ανάγκη φιλελευθεροποίησης του ωραρίου στο λιανεμπόριο.
• Τη σωστή επικοινωνία γενικά σ’ ότι αφορά στα εργασιακά θέματα. 
 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες