Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Χρ. Πισσαρίδης
12:25 - 15 Μαΐου 2014
Σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγορεύτηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Σε μία σεμνή τελετή στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Χίο, ο Πρύτανης Πάρις Τσάρτας επεσήμανε με συγκίνηση ότι μία μέρα μετά την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιδικάσει στην Τουρκία πρόστιμο ύψους 90 εκατ. ευρώ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εισβολή του 1974, η βράβευση του κ. Πισσαρίδη αποκτά και έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.
«Είμαστε δύο χώρες με μακρά και δύσκολη ιστορία, πλούσιο πολιτισμό που παρά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε συνεχίζουμε και αριστεύουμε στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η παιδεία πρέπει να είναι η πρώτη επένδυση», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο διακεκριμένος Κύπριος καθηγητής στο London School of Economics και συγγραφές, αφού περιενδύθηκε την τήβεννο, απηύθυνε την καθιερωμένη ομιλία αποδοχής της τιμής, που είχε τίτλο «Το πρόβλημα της Ανεργίας στην σημερινή Κοινωνία».
Ξεκίνησε με την διαπίστωση ότι η επικράτηση του μοντέλου των ελεύθερων αγορών επί οποιουδήποτε άλλου, δεν σημαίνει ότι είναι και το τέλειο. Αντίθετα, είπε, «πολλές φορές αυτά τα συστήματα αντιμετώπιζαν με ανισότητα και με τρόπο άδικο τη διανομή της παραγωγής».
Θέλοντας να περιγράψει με τον πλέον παραστατικό και ευθύ τρόπο την πραγματική διάσταση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «…η ανεργία συγκαταλέγεται μαζί με το θάνατο συγγενικού προσώπου και με το διαζύγιο ως γεγονότα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυστυχία στον άνθρωπο».
Επομένως, συνέχισε, η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει μία κυβέρνηση, «είναι αυτή που στοχεύει στο άτομο χωρίς εργασία, και όχι στον πιθανό εργοδότη. Η αρχική ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τον κίνδυνο της φτώχειας ως αποτέλεσμα ανεργίας».
Ο νομπελίστας καθηγητής θεωρεί πως «μία οικονομία που συνδυάζει την ευέλικτη αγορά εργασίας με μία γενναιόδωρη στήριξη των ανέργων από το κράτος δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον για ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση». Και έκανε λόγο για το «flexicurity», έναν όρο που έχει καθιερωθεί στα αγγλικά για «το σύστημα που συνδυάζει την ευελιξία με την ασφάλεια των ανέργων». Και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να δούμε πραγματική βελτίωση στην αγορά εργασίας, «είναι να υπάρξει σημαντική οικονομική ανάπτυξη».