Santiago Carbo-Valverde: Έχει αποτελέσματα η αναδόμηση Τραπεζών;
14:42 - 15 Μαΐου 2014
Κατά την ομιλία του στο 4th Nicosia Economic Congress, ο Santiago Carbo-Valverde, Professor of Economics & Finance στο βρετανικό Bangor Business School μοιράστηκε την εμπειρία της Ισπανία από την κρίση, καθώς και τις διαδικασίες που ακολούθησαν μετά το bailout.
«Η Ισπανία βρισκόταν σε κατάσταση άρνησης για αρκετό διάστημα και έμεινε πίσω», αναφέρει. Όπως σε Κύπρο και Ιρλανδία, η Ισπανία είχε μια φούσκα ακινήτων μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Οι Τράπεζες επένδυσαν στη φούσκα είτε αγοράζοντας γη ή χορηγώντας δάνεια σε εταιρείες εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Το 2007, όταν ξέσπασε η κρίση, οι ισπανικές τράπεζες διατήρησαν ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων και εμπορικών υποθηκών. Η έκθεση τους στην αγορά ακινήτων ήταν μεγάλη», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, η κρίση δεν αναγνωρίστηκε εγκαίρως τα έτη 2008 και 2009 και ξέσπασε τραπεζική και δημοσιονομική κρίση την ίδια περίοδο. «Εάν αναγνώριζαν τα προβλήματα νωρίτερα, τα πράγματα θα είχαν ομαλότερη ροή», διευκρινίζει.
«Το bailout της Ισπανίας ήταν ιδιαίτερη και αφορούσε περισσότερο τον τραπεζικό τομέα».
Ο Santiago Carbo-Valverde έθεσε στο κοινό το ερώτημα: Έχει αποτελέσματα η αναδόμηση Τραπεζών; Εξήγησε ότι παρόλο που τα μέτρα που πάρθηκαν πριν το bailout, η ανακεφαλαιοποίηση ήταν μεγάλη πρόκληση. Σήμερα, η κατάσταση θεωρείται «διαχειρίσιμη» και ικανή να ανταπεξέλθει των προσδοκιών.
«Αυτή η περίπτωση, όμως, δεν είναι ευνοϊκή και κρύβει πολλά ρίσκα», καταλήγει.