Powered by

Τραπεζίτες: Δώστε μας εργαλεία για NPLs

Αντέστρεψαν τα πυρά προς τους πολιτικούς οι τραπεζίτες ζητώντας περισσότερα εργαλεία για να διαχειριστούν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Το πολιτικό σύστημα “πουλά προστασία”. Δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει αυτήν την προστασία. Αν προστατέψουμε τους δανειζόμενους ποιος θα πληρώσει; Οι κουρεμένοι καταθέτες; Θα έχουμε νέο κούρεμα; Ποια είναι η απάντηση», διερωτήθηκε ο Μάριος Κληρίδης CEO της Κεντρικής Συνεργατικής.
Σε συζήτηση στο 4th Nicosia Economic Congress, o CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, σχολίασε πως υπάρχουν κάποιες άβολες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχολίασε, είναι τα χειρότερα με διαφορά στην Ευρώπη και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα.
Η νομοθεσία για τις τράπεζες για να κατάσχουν περιουσίες δεν είναι επαρκής, σημείωσε για να εξηγήσει πως στόχος δεν είναι να πάρουν τις περιούσιες του κόσμου αλλά να ασκήσουν πίεση ώστε κάποιοι που μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. «Πρέπει να υπάρξει Moral Hazard».
 

Νωρίτερα, Άντρος Κυπριανού και κυρίως ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάκισαν τη στάση που τηρούν οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
 Για το θέμα δείτε αποκλειστικές δηλώσεις του John Hourican στη κάμερα του InBusinessNews την Παρασκευή.
Τρία είναι τα βασικότερα που πρέπει να γίνου κατά τον κ. Hourican:
1. Eργαλεία ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ασκούν πίεση
2. Ο κόσμος να καταλάβει πως οι τράπεζες θα χειριστούν αυτά τα εργαλεία με προσοχή.
3. Οι τράπεζες πρέπει να οργανωθούν εσωτερικά για το συγκεκριμένο θέμα

«Δεν υπάρχει πρόθεση να αρπάξουμε περιουσίες και να τις ρίξουμε στην αγορά αλλά όταν υπάρχει συμβόλαιο πρέπει να τηρείται». Χρειαζόμαστε τα εργαλεία για να λειτουργήσουμε και στη συνέχεια να έχουμε πρόσβαση εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργίου της Alpha Bank, σχολίασε πως οι τράπεζες πρέπει μεν να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά χρειάζεται και υπομονή. «Δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί το 50% των δανείων σε σύντομο διάστημα».

Τα μη εξυπηρετούμενα έχουν γίνει σύνθημα στα Μέσα Ενημέρωση, σχολίασε ο μάριος Κληρίδης. «Για να τα αναλυθούν όμως, πρέπει να έχουμε υπόψη και κάποια άλλα πράγματα. Ποια είναι η κάλυψη; Πως τιμολογούνται πλέον αυτά τα δάνεια;»

Ο κόσμος, εξήγησε, πρέπει να καταλάβει πως οι κανονισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα από μόνοι τους θα οδηγήσουν σε αύξησή τους. «Δεν σημαίνει πως είναι κακό, είναι μία προειδοποίηση».

Το πρόβλημα με τον κόσμο που δεν πληρώνει, τόνισε, είναι εκεί.

Ποια ρευστότητα;

Άλλη μία «άβολη αλήθεια» που ειπώθηκε στο συνέδριο, είναι πως οι πιθανότητες να υπάρξει εκ νέου ρευστότητα στην αγορά το επόμενο διάστημα, είναι περιορισμένες.

«Η άβολη αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της  ρευστότητας μετατράπηκε σε κεφάλαια», σχολίασε ο J. Hourican.

Σημείωσε πάντως, πως η Τράπεζα είναι διαθέσιμη να δανείσει αλλά σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος Άππιος CEO της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο διερωτήθηκε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος και κυρίως πως θα κινηθούν οι εγχώριοι καταθέτες όταν αποσυρθούν τα περιοριστικά. «Το κόστος δανεισμού μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο όταν αποσυρθούν τα περιοριστικά και υπάρξει μετακίνηση καταθέσεων».

Ενδεικτική και η παραδοχή του Γιώργου Γεωργίου. «Δεν μπορώ να δώσω θετική απάντηση σε σχέση με το θέμα ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν νέους συνεταίρους και να βελτιώσουν τις εργασίες τους. Είμαστε σε κατάσταση επιβίωσης. Δεν υπάρχει ρευστότητα και τα κεφάλαια επαρκούν για να καλύψουν οι τράπεζες τις σχετικές τους ανάγκες».

Δειτε Επισης

Με σημαντική αύξηση έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, ενώπιον μηνιαίων κερδών 5%
Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-Πρόεδρος του Δ.Σ. η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου
Αποσύρθηκε από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. η Κύπρος-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Άγγελος Χατζηχαραλάμπους: Οι αδειοδοτήσεις η πιο σημαντική πρόκληση για ΕΟΑ Λάρνακας
Eτήσια αύξηση 2,3% για ΣΠΟΔ-Θετική συμβολή τουρισμού, συναλλαγών και λιανεμπορίου
Οριακές απώλειες στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας
Έδωσε θετικές απαντήσεις στο ΑΚΕΛ ο Παπαναστασίου...Συμφωνούν για την χρηματοδότηση ΜμΕ επιχειρήσεων
Ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συντεχνίες-Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων τους
Οι μεγαλομέτοχοι πέραν των 35 εισηγμένων εταιρειών της Κύπρου και το «πάρε-δώσε» στα μετοχικά κεφάλαια
Τα αιτήματα του ΚΕΒΕ στον Γιάννη Παναγιώτου-Ύψιστης σημασίας ζήτημα το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες