Τα… γκαντέμικα Μουντιάλ
15:32 - 14 Μαΐου 2014
Την ώρα που «ανεβαίνει ο πυρετός» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το πιο δημοφιλές άθλημα θα μπορούσε να σημαίνει προβλήματα για τις αγορές.
«Για πολλούς, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου είναι μια περίοδος άγχους και ταλαιπωρίας, που ακολουθείται από μια χαοτική κατάρρευση (συνήθως όταν δίνουν πέναλτι στη Γερμανία). Οι άγγλοι φίλαθλοι το περιμένουν αυτό, όμως, όπως σημείωσε πρόσφατα κάποιος πελάτης, ο «πόνος» δεν σταματά πάντα εκεί. Και οι αγορές υποφέρουν την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Lombard Street Research, Dario Perkins, όπως μεταδίδει το CNBC.
Το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινά στη Βραζιλία στις 12 Ιουνίου και διαρκεί για τέσσερις εβδομάδες.
Ο εναρκτήριος αγώνας έγινε το 1930, την πρώτη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης. Πιο πρόσφατα, συνέπεσε με την αμερικανική ύφεση του 1990, την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στις αναπτυγμένες αγορές το 1994, την Ασιατική Κρίση και την κατάρρευση του αμερικανικού fund Long Term Capital Management το 1998, την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς το 2006 και την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη το 2010.
«Οι συμπτώσεις αυτές με προβλημάτισαν. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά αυτή τη φορά; Με βάση τα προηγούμενα επεισόδια, θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε για φούσκες», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Perkins, τα Abenomics –το όνομα που δόθηκε στο σχέδιο του ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe για την οικονομική αναβίωση της ιαπωνικής οικονομίας- είναι μια από αυτές τις πιθανές φούσκες. Ένα άλλο ρίσκο για τις αγορές, είναι μια καθυστέρηση στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ένα τρίτο ρίσκο, σύμφωνα με τον Perkins, είναι η κινεζική οικονομία, που βρίσκεται σε επισφαλή θέση.
«Αυτά είναι μόνο τα ρίσκα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Υπάρχουν όμως και άλλα, τα «άγνωστα άγνωστα». Για παράδειγμα, κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».
«Υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα και ακόμα και αυτά που δεν πλησιάζουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπλοκές για τις παγκόσμιες αγορές», πρόσθεσε.
από Euro2day