powered by

Ξεπλένεται… η ρετσινιά για ξέπλυμα

Τις ενέργειες του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε σχέση με την αντιμετώπιση θεμάτων καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος, συζήτησαν επί δύο ώρες, Τρόικα και εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στη συνάντηση, είπε ότι τα τεχνικά ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τους ελέγχους που διενεργεί στα μέλη του ο Σύλλογος, ως εποπτική αρχή, για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και ειδικότερα για την εποπτεία των Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) που ανήκουν σε δικηγορικά γραφεία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξετάστηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση θεμάτων ξεπλύματος χρήματος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η αξιολόγηση της Τρόικας επί του θέματος θα είναι πολύ καλή, όπως και οι προηγούμενες αξιολογήσεις.

Αναφέροντας ότι κατά τη συνάντηση είχε εγερθεί από την Τρόικα και η θέση του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών για να υπαχθούν οι ΕΠΔΥ κάτω από μία εποπτική αρχή αντί από τρεις όπως υφίσταται σήμερα (Δικηγορικό Σύλλογο, Σύνδεσμο Ελεγκτών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι Δικηγορικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή τη θέση.

Εξήγησε ότι οι ΕΠΔΥ που εποπτεύονται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ανήκουν σε δικηγόρους, τους οποίους γνωρίζει ο Σύλλογος, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει ΕΠΔΥ που ανήκουν σε άτομα που δεν γνωρίζει και είναι επόμενο να είναι πιο αυστηρή κατά την εποπτεία αυτών των εταιρειών.

Ανέφερε επίσης ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ έχουν το σύστημα των διαφορετικών εποπτικών αρχών το οποίο λειτουργεί σωστά” και σημείωσε πως έστω και αν οι ΕΠΔΥ που ανήκουν σε δικηγόρους εποπτεύονταν από άλλη εποπτική αρχή, θα συνέχιζαν να εποπτεύονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο ως μέλη Συνδέσμου.

“Οπότε, ο ίδιος δικηγόρος θα εποπτεύονται από δύο εποπτικές αρχές για πολύ συναφείς υπηρεσίες, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για την εργασία των δικηγόρων”, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ύπαρξη των τριών εποπτικών αρχών υπάρχει από το 2012 με βάση το νόμο περί Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και η Τρόικα από την αρχή προχωρά με τις τρεις εποπτικές αρχές, με βάση το σχέδιο δράσης, χωρίς να εγείρει οποιοδήποτε θέμα.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation
Οι δηλώσεις των χορηγών των 17ων IN Business Awards(video)
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ειρήνη Πική: Ορόσημο η σύσταση του IGC-Πλατφόρμα για την προώθηση επενδύσεων και την οικονομική διασύνδεση