Ξεπλένεται… η ρετσινιά για ξέπλυμα

Τις ενέργειες του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε σχέση με την αντιμετώπιση θεμάτων καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος, συζήτησαν επί δύο ώρες, Τρόικα και εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στη συνάντηση, είπε ότι τα τεχνικά ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τους ελέγχους που διενεργεί στα μέλη του ο Σύλλογος, ως εποπτική αρχή, για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και ειδικότερα για την εποπτεία των Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) που ανήκουν σε δικηγορικά γραφεία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξετάστηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση θεμάτων ξεπλύματος χρήματος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η αξιολόγηση της Τρόικας επί του θέματος θα είναι πολύ καλή, όπως και οι προηγούμενες αξιολογήσεις.

Αναφέροντας ότι κατά τη συνάντηση είχε εγερθεί από την Τρόικα και η θέση του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών για να υπαχθούν οι ΕΠΔΥ κάτω από μία εποπτική αρχή αντί από τρεις όπως υφίσταται σήμερα (Δικηγορικό Σύλλογο, Σύνδεσμο Ελεγκτών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι Δικηγορικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή τη θέση.

Εξήγησε ότι οι ΕΠΔΥ που εποπτεύονται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ανήκουν σε δικηγόρους, τους οποίους γνωρίζει ο Σύλλογος, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει ΕΠΔΥ που ανήκουν σε άτομα που δεν γνωρίζει και είναι επόμενο να είναι πιο αυστηρή κατά την εποπτεία αυτών των εταιρειών.

Ανέφερε επίσης ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ έχουν το σύστημα των διαφορετικών εποπτικών αρχών το οποίο λειτουργεί σωστά” και σημείωσε πως έστω και αν οι ΕΠΔΥ που ανήκουν σε δικηγόρους εποπτεύονταν από άλλη εποπτική αρχή, θα συνέχιζαν να εποπτεύονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο ως μέλη Συνδέσμου.

“Οπότε, ο ίδιος δικηγόρος θα εποπτεύονται από δύο εποπτικές αρχές για πολύ συναφείς υπηρεσίες, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για την εργασία των δικηγόρων”, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ύπαρξη των τριών εποπτικών αρχών υπάρχει από το 2012 με βάση το νόμο περί Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και η Τρόικα από την αρχή προχωρά με τις τρεις εποπτικές αρχές, με βάση το σχέδιο δράσης, χωρίς να εγείρει οποιοδήποτε θέμα.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)