Λάρνακα: Οργανώνεται κατά βιομηχανοποίησης λιμανιού

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης Λάρνακας, τάσσονται κατά της βιομηχανικής χρήσης του λιμανιού της πόλης.

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρει το ΕΒΕΛ είναι η εμμονή στον σχεδιασμό ο οποίος έχει δρομολογηθεί με τις χρήσεις του ενιαίου έργου Λιμανιού – Μαρίνας οι οποίες επιτρέπουν στη Λάρνακα να αναπτυχθεί τόσο στον τουρισμό κρουαζιέρας, τον αθλητικό τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ παραμένουν και σημαντικές χρήσεις του εμπορικού λιμανιού Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Όθωνας Θεοδούλου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του ενιαίου έργου συνάδει με τον σχεδιασμό του παραλιακού της επαρχίας Λάρνακας από την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, της κατασκευής του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και του έργου της ανάπλασης της Πιαλέ Πασιά στην ακτή Μακένζυ.  «Η μετατροπή του Λιμανιού Λάρνακας σε βιομηχανικό ουσιαστικά ακυρώνει τον όλο σχεδιασμό, ο οποίος ενισχύει τομείς της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Λάρνακας καλεί τους εμπλεκόμενους, όπως μη προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες ακυρώνουν δρομολογημένους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς εν αγνοία της πόλης και της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας.

Κάθετα εναντίον οποιασδήποτε μορφής βιομηχανικής ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας τάσσεται και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. Ταυτόχρονα, η οποία κακίζει έντονα την ενέργεια της Αρχής Λιμένων για δημιουργία τετελεσμένων με την παροχή αδειοδοτήσεων για χρήση ως προς την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων χωρίς να ληφθούν εκ των προτέρων υπόψη οι απόψεις των αρχών, των φορέων και γενικότερα του συνόλου της πόλης και επαρχίας.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η Εταιρεία τάσσεται υπέρ της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού-Μαρίνας Λάρνακας με στοχοπροσήλωση στην τουριστική/επιβατική διάσταση. Αμέριστα συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για υλοποίηση του έργου ως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί εδώ και καιρό με τουριστικό προσανατολισμό καθώς και για την ανάπλαση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Θεωρώ αδιανόητο να ανατραπούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Λάρνακας για εξυπηρέτηση απλά και μόνο αιτήματος συγκεκριμένων εταιρειών. Υπάρχουν εναλλακτικές και μάλιστα μόνιμες λύσεις εκτός της πόλης της Λάρνακας, σε προσκείμενες περιοχές, όπου μπορεί να δημιουργηθεί βιομηχανικό λιμάνι. Όχι στο κέντρο της πόλης όπου διαβιούν κάτοικοι και επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες».

Ο κ. Λευκαρίτης εξέφρασε έντονο παράπονο για την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων ως προς την προώθηση συναφών αναπτυξιακών έργων στη Λάρνακα, περιλαμβανομένων και των αθετήσεων των υποσχέσεων – εδώ και 20 χρόνια – για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. «Κάνω έκκληση προς την παρούσα κυβέρνηση όπως αγκαλιάσει το όραμα της Λάρνακας ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε σε σωστή και αειφόρο ανάπτυξη της πόλης μας προς όφελος των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας».      

Το Λιμάνι της Λάρνακας έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης με αποτέλεσμα να είναι το καταλληλότερο λιμάνι για τουριστική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επιβατικά κρουαζιερόπλοια που επιλέγουν το λιμάνι Λάρνακας καθότι σε απόσταση αναπνοής μπορεί ο τουρίστας να μεταβεί με τα πόδια στο κέντρο της πόλης και στα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα. Το 2013 περίπου 55.000 τουρίστες αφίχθηκαν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι Λάρνακας ενώ η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική εφόσον ξεκαθαρίσει το σκηνικό με το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης οπόταν και θα καταβληθούν προσπάθειες προσέγγισης εταιρειών κρουαζιεροπλοίων. Παράλληλα, η Λάρνακα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα το λιμάνι και το αεροδρόμιο να γειτνιάζουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του λιμανιού ως “Home Port”.  Συνεπώς, η Εταιρεία κρίνει ότι μόνο μέσω της τουριστικής ανάπτυξης του λιμανιού θα μπορέσουν να υπάρξουν αλυσιδωτά οικονομικά οφέλη για τον προορισμό.
 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο