ΙΝBusiness Απριλίου:Γιατί συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις

Το φλέγον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων αγγίζουμε στο τεύχος Απριλίου του IN Business. Ένα θέμα που επηρεάζει πολλά συμφέροντα, πολλές τσέπες αλλά και πολλά κατεστημένα.

«Υπηρεσίες κοινής ωφελείας» αποκαλούνται οι οργανισμοί ή οι εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες ή τα «προϊόντα» τους σε τιμές που απλώς καλύπτουν το κόστος τους και όχι σε τιμές που καθορίζει η ελεύθερη αγορά. Για το κοινό όφελος όλων των πολιτών. Δημιουργήθηκαν με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για να αποτύχουν, τελικά, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα διαθέτουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, διαδίκτυο σχετικά χαμηλής ποιότητας και λιμάνια που ανταγωνίζονται χώρες τριτοκοσμικού επιπέδου, με ανύπαρκτο ανταγωνιστικό πλαίσιο και αναχρονιστικά τέλη. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς:

Ποιόν δεν θα ωφελήσει η ιδιωτικοποίησή τους; Τους πολίτες γενικότερα, την κυπριακή οικονομία ή όσους απομυζούν από το status quo;

Διαβάζοντας τα πανό, τα άρθρα και τα επιχειρήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων αναρωτιέται κανείς κατά πόσο όσοι φωνάζουν ότι «πουλάμε την αγελάδα, για να αγοράσουμε γάλα» προσπαθούν να… σώσουν το δέντρο τους αντί το δάσος.

Γιατί δεν θέλουμε επιτέλους λιγότερο κράτος; Πόσο καλός επιχειρηματίας έχει αποδειχθεί το κράτος; Μίζες, σκάνδαλα, ρουσφέτια είναι οι συνήθεις πρακτικές. Eurocypria, σφαγεία Κοφίνου, Αρχή Κρατικών Εκθέσεων είναι μόνο μερικές από τις αποτυχημένες προσπάθειες του κράτους να διοικήσει μια επιχείρηση.

Γιατί δεν θέλουμε περισσότερη αξιοκρατία. Γιατί δεν θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη παραγωγικότητα και επιχειρήσεις που επιζητούν το κέρδος και προχωρούν σε επενδύσεις και ανάπτυξη;

Γιατί να θέλουμε δυσκίνητους κρατικούς οργανισμούς και όχι μια ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία να επιτρέπεται η λήψη γρήγορων αποφάσεων και η ταχεία εφαρμογή τους χωρίς την εμπλοκή των κομμάτων;Οργανισμούς απαλλαγμένους από τους άσχετους με το αντικείμενο εμβόλιμους των κομμάτων.

Αυτά και πολλά άλλα αναλύουμε στο νέο τεύχος του ΙΝ Βusiness που θα βρίσκεται στα περίπτερα από τις 6 Απριλίου.

Στο ίδιο τεύχος, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου μιλά δημοσίως και εν εκτάσει και δίνει τη δική του αλήθεια στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα Coffee Chains: Στην αγορά του καφέ
 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο