Powered by

Το ΔΝΤ προβλέπει 100 δισ. εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση και η κεντρική τράπεζά της θα πρέπει να είναι έτοιμη να σφίξει τη νομισματική πολιτική, ενώ η κυβέρνηση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρότερων δημοσιονομικών συνθηκών, τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρωσία, Antonio Spilimbergo.

Έχοντας πληγεί από την γεωπολιτική κρίση στη γειτονική Ουκρανία, η Ρωσία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 1,3%.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις είναι συμβατές με τη σταδιακή επίλυση των γεωπολιτικών εντάσεων. Η συνέχιση της διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ χαιρέτισε την κίνηση της τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες την προηγούμενη εβδομάδα, και δήλωσε ότι μια πιο σφιχτή νομισματική στάση απαιτείται βραχυπρόθεσμα για να εδραιωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός το 2014 διαμορφώθηκε υψηλότερα του 6%, υπερβαίνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 5%.

Μιλώντας για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ο Spilimbergo δήλωσε πως η οικονομική επίδραση των μεμονωμένων κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρήσεων, είναι δύσκολη να αξιολογηθεί, προσθέτοντας πως οι ανησυχίες για τις κυρώσεις έχουν μια πιο μεγάλη επίδραση στη Ρωσία από ό,τι οι ίδιες οι κυρώσεις.

Οι ανησυχίες για τον πόλεμο των κυρώσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης έχουν ήδη πλήξει την επενδυτική δραστηριότητα, οδήγησαν σε φυγή κεφαλαίων και έστειλαν το ρούβλι σε ιστορικό χαμηλό. Η Ρωσία έχει ήδη χάσει περισσότερα από 60 δισ. δολάρια σε καθαρές εκροές κεφαλαίων στο α΄ τρίμηνο φέτος και το ΔΝΤ αναμένει τώρα καθαρές εκροές 1000 δισ. δολαρίων το 2014.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί