Γ. Ιουλιανός: Από ανεξάρτητη επιτροπή οι πολιτογραφήσεις

Τα νέα κριτήρια για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες/επενδυτές τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου σχολιάζει ο Γενικός Διευθυντής του Cyprus Fiduciary Association, Γιώργος Ιουλιανός και ανάμεσα σ’ άλλα, εισηγείται την αξιολόγηση των αιτήσεων από ανεξάρτητη επιτροπή παρά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις

«Οι συλλογικές επενδύσεις και παράλληλα η μείωση του ορίου ατομικής επένδυσης που απαιτείται για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σίγουρα ενθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχία του θα διαφανεί στην πορεία» σχολιάζει ο κ. Ιουλιανός. «Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση τόσο του κυβερνητικού ισοζυγίου όσο και της οικονομίας γενικότερα μέσω της τόνωσης του τραπεζικού μας συστήματος αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί», συνεχίζει.

Βασικό κριτήριο οι αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του CFA αναφέρει πως, παρόλο που βάσει των νέων κριτηρίων έχει μειωθεί το ύψος της απαιτούμενης ατομικής επένδυσης, ανταγωνιστικές χώρες παραχωρούν υπηκοότητα με χαμηλότερες απαιτήσεις επένδυσης. Εντούτοις, το βασικότερο στοιχείο προσέλκυσης επενδυτών δεν παύει να είναι η προσφορά αξιόλογων επενδυτικών ευκαιριών αφού ο επενδυτής αποφασίζει βάσει βιωσιμότητας, κερδοφορίας και ασφάλειας.

Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας η Δημόσια Υπηρεσία

Τη σημαντικότητα της έγκαιρης εξυπηρέτησης των ξένων επενδυτών εκ μέρους της Δημόσιας Υπηρεσίας τονίζει ο κ. Ιουλιανός. «Ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων είναι πάντα η Δημόσια Υπηρεσία. Η οργανωμένη και έγκαιρη εξυπηρέτηση μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές επενδύσεις από άτομα τα οποία δύναται να έχουν επιλογές πέραν της Κύπρου για μεταφορά των επενδύσεών τους».
Αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία αξιολόγησης

«Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικότητα και διαφάνεια και προς το σκοπό αυτό θα ήταν προτιμότερο η διαδικασία να μεταφερόταν από το Υπουργικό Συμβούλιο στα χέρια μιας ανεξάρτητης επιτροπής, ούτως ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες πολιτικών κινήτρων στις οποιεσδήποτε αποφάσεις» προτείνει ο κ. Ιουλιανός.
 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο