Πως να επενδύσετε με ασφάλεια

Δεδομένης της ευκαιρίας που μου δίδεται μέσω του παρόντος άρθρου, θα προσπαθήσω να εκφράσω τις σκέψεις μου σχετικά με τον ορθό επενδυτικό προσανατολισμό.

Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, υπάρχει πάντα ροπή προς το εύκολο χρήμα από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι αξιοποιούν την οικονομική κρίση για να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες των πολιτών. Ως αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε κατά καιρούς να υπάρχει μια προσπάθεια να μας πείσουν ότι είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος, να επενδύσουμε τα χρήματά μας είτε στο χρηματιστήριο, είτε στις τράπεζες, σε προγράμματα τύπου πυραμίδα, ή ακόμη και σε bitcoins. Ίσως ο λόγος μου να θεωρηθεί καυστικός, αλλά πιστεύω πως γινόμαστε –καθημερινώς- μάρτυρες σε περιπτώσεις , όπου η ανασφάλεια του κόσμου τον οδηγεί σε λανθασμένες επενδυτικά αποφάσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει θύμα εκμετάλλευσης. Διερωτώμαι όμως πραγματικά, αξίζει τελικά να επενδύει κανείς τους κόπους μιας ζωής σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα ακίνητα;  

Αδιαμφισβήτητα παλαιότερα, και πριν 2-3 χρόνια ακόμη, υπήρχε μια φούσκα στον τομέα της αγοράς ακινήτων. Σήμερα όμως βιώνουμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μία κατακόρυφη πτώση των τιμών και ένα ανελέητο πόλεμο ευκαιριών. Η ενασχόλησή μου εδώ και χρόνια με τον τομέα της κτηματαγοράς με έχει διδάξει ότι η αγορά ακινήτων, μπορεί να δώσει στον αγοραστή τη μέγιστη επενδυτική σιγουριά, σε εποχές κυρίως όπως αυτές που διανύουμε, κατά την οποία η κρίση έχει πυροδοτήσει μια κρίση εμπιστοσύνης σε όλο το κόσμο.   

Το ακίνητο σαν επενδυτική αξία, δεν έχει να χάσει ποτέ, καθώς μπορεί να προσφέρει στέγαση, και αν πρόκειται για επένδυση να σου αποφέρει κάποιο ποσοστό απόδοσης.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να δώσω ένα αναλυτικό παράδειγμα. Σήμερα, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, σε κεντρικές αρτηρίες της Λευκωσία (κοντά σε Παν/μια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.), η αξία του κυμαίνεται μεταξύ €80,000-€85,000. Αν κάνουμε μια μαθηματική πράξη με ένα ικανοποιητικό ενοίκιο της τάξεως των €350 μηνιαίως και αν το υπολογίσουμε για 12 μήνες, καταλήγουμε σε ένα ποσό της τάξης των €4,200 ως ετήσιο εισόδημα. Αν τώρα διαιρέσουμε το αρχικό ποσό επένδυσης με ένα μέσο όρο αγοράς διαμερίσματος €82,500, έχουμε απόδοση πέραν του 5% τον χρόνο. Επίσης πέραν αυτού, κατέχεις και την αξία ενός ακινήτου, που για να ξεκινήσει κάποιος επιχειρηματίας ανάπτυξης γης σήμερα, θα έχει ένα κόστος κατασκευής ,αγοραία αξία της γης και αρκετά άλλα έξοδα. Το ελάχιστο ποσό που μπορεί να ξοδέψει λοιπόν ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, είναι αυτό που επενδύει ο αγοραστής σήμερα και του αποφέρει άνω των 5% απόδοση σε ετήσια βάση. Υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ, και που αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια τέτοια κίνηση αγοράς και επένδυση σε ακίνητα, μπορεί να αποβεί πολύ συμφέρουσα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς το ευρύ κοινό. Εμείς, ως εγκεκριμένο κτηματομεσιτικό γραφείο, ήδη δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και παραμένουμε στη διάθεση του κόσμου, να τον ενημερώσουμε για το πως θα ήταν καλό να επενδύσει τα χρήματά του στον τομέα των ακινήτων.

Ο κάθε πωλητής σαν μονάδα, θα πρέπει να παραμένει άγρυπνος φρουρός, για να προστατεύσει τα όσα έκτισε μέχρι τώρα, να επενδύει με το λιγότερο δυνατό ρίσκο, ως επίσης και να εμπιστεύεται μόνο τις σίγουρες και ασφαλείς επενδύσεις, που δεν είναι άλλες από τον τομέα των ακινήτων.
 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες