Η διαφθορά καλά κρατεί…..

Στην τελευταία έρευνα του Παγκοσμίου Βαρόμετρου της Διαφθοράς από τις 22 χώρες που συμμετείχαν, η Κύπρος κατετάγη 6η!  Τα πολιτικά κόμματα όπως προέκυψε θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί.  Οι απόψεις των πολιτών για την διαφθορά, για την κυβέρνηση, τα κόμματα και τις μεγαλοεπιχειρήσεις γίνονται πιο έντονες.  Κανείς δε θέλει να την πολεμήσει διότι όλοι βολεύονται και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμησής της παρόλες τις κατά καιρούς προεκλογικές αναφορές σε αυτή.

Σωρεία ερωτημάτων βασανίζουν τους πολίτες που καθημερινά πλέον πληροφορούνται φαινόμενα διαφθοράς που ξεπερνούν τη λογική αντίληψη και κατανόηση του μέσου ανθρώπου σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Κύπρο. Σαστισμένοι και ανίκανοι να αντιδράσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, όγκοι χρημάτων να αλλάζουν χέρια εν μια νυχτί καταπατώντας κάθε έννοια ηθικής και νομικής υπόστασης. Πρόσφατα σε κόμμα με ανακοίνωση του είπε στον λαό ότι «ξέχασαν» ότι υπήρχε συγκεκριμένος λογαριασμός του κόμματος στην τράπεζα μετά από έμβασμα ποσού από ιδιωτική εταιρεία η οποία κατηγορήθηκε μετά για ατασθαλείες. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και ψάχνει απο πού να κρατηθεί.

Κόμματα που προσδοκούν να κυβερνήσουν την χώρα με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο προσφέροντας στον πολίτη μια ποιοτική ζωή.  Κόμματα που αύριο, όμως, θα ψηφίσουν νόμους ενάντια στα συμφέροντα του ίδιου του πολίτη που τους στήριζε ισχυριζόμενοι πως όλα γίνονται για το καλό της χώρας ενώ την ίδια στιγμή τα ταμεία τους γεμίζουν με ένα πακτωλό χρημάτων προερχόμενο από τις τσέπες του λαού.  


- Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για όλη αυτή τη διαφθορά και υποκρισία;

- Οι κυβερνήσεις τι κάνουν;  Τι μέτρα έχουν σκοπό να λάβουν για την πάταξη όλης αυτής της διαπλοκής; και εν τέλει, έχουν την δύναμη και το θάρρος να σταθούν απέναντι;

- Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, οποία να καλύπτει το αίσθημα δικαίου του λαού;

- Και ο ίδιος ο λαός πώς πρέπει να αντιδράσει;  Υπάρχουν, βέβαια οι δημοκρατικές διαδικασίες – ονομαζόμενες και ως εκλογές, που παρέχουν μια κάποια τιμωρησία στους διεφθαρμένους, μόνο, όμως στην περίπτωση που ο λαός σταθεί τυχερός και πληροφορηθεί τα γεγονότα πριν την ψήφο του… διαφορετικά, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της άγνοιας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, που δυστυχώς δίνει την απαραίτητη ενέργεια στους διαπλεκόμενους να συνεχίζουν την άδικη δράση τους, χωρίς να σέβονται την γνώμη του λαού.

    Η αθέατη έκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής στα μεγάλα κόμματα είναι τεράστια.  Καταγγέλλονται όταν και όσα γίνονται αντιληπτά Αυτό οδήγησε στο να μήν υπάρχει πλέον σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικών.Ο κάθε πολιτικός και τα κόμματα οι οποίοι θα κάνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, αναπτύσσουν πελατιακές σχέσεις (θέλουν δεν θέλουν) με την κοινωνία, με τον επιχειρηματικό κόσμο, μεμεονωμένα άτομα και στο τέλος αλληλοεξαιρτούνται, αλληλοκαλύπτονται και γίνονται το εμπόδιο της πάταξής τους.  

Η χώρα μας βρίσκεται σε τραγική θέση. Αδύνατη, χρεωκοπημένη,ο λαός είναι εξαθλιωμένος, εξαγριωμένος,χρεωκοπημένος και υποτιμημένος, με την τροικα να καραδοκεί και να απαιτεί εκβιαστικά, και ο λαός να έχει απαιτήσεις απο την  κυβέρνηση.Οι πράξεις των πολιτικών έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και πρέπει να είναι αληθινές.

Απαντήσεις και λύσεις στα πρωτοφανή,μεγάλα και ατελείωτα προβλήματα διαφθοράς, διαπλοκής και ατασθαλιων που αποκαλύφτηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν και κανείς δεν προτίθεται να τα πατάξει. Εχουν εμπεδωθεί για τα καλά ως μέρος της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής κάνοντας την διαφθορά να κρατά καλά.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες