PwC: Έλλειψη πίστωσης στην Ευρώπη για πέντε χρόνια

Σύμφωνα με νέα έρευνα της PwC, η έλλειψη πηγών τραπεζικής πίστωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ευρώπη θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια γεφύρωσης του κενού, προσφεύγοντας σε εναλλακτικές πηγές πίστωσης.

Οι ΜΜΕ στην Ευρώπη δεν απολαμβάνουν τα ίδια επίπεδα πρόσβασης στις αγορές ομολόγων σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ. Παρά την αυξημένη δραστηριότητα έκδοσης ομολόγων κατά τα έτη 2012 και 2013, τα τραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν τη πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι μικρότερο του 30%.

Διανοίγονται συνεπώς μεγάλες ευκαιρίες για παροχή πίστωσης σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μη τραπεζικά ιδρύματα. Το εν λόγω τμήμα της αγοράς προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης του μη τραπεζικού δανεισμού, για δάνεια μεταξύ €10 και €50 εκ. Τα μη τραπεζικά ιδρύματα πιθανόν να μην ενδιαφέρονται για δάνεια μικρότερου ύψους, ενώ οι εταιρείες που χρειάζονται μεγαλύτερο δανεισμό διαθέτουν συνήθως τη δική τους πιστοληπτική αξιολόγηση κι έχουν, ως εκ τούτου, ευκολότερη πρόσβαση σε άλλες πηγές πίστωσης.

Ο Στέλιος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου, δήλωσε σχετικά:

«Η πρόσβαση στην πίστωση με προσιτό κόστος πάντοτε αποτελούσε πρόκληση για τις ΜΜΕ στην Ευρώπη, ωστόσο το πρόβλημα είναι σήμερα πιο οξύ από ποτέ. Τα επόμενα χρόνια, οι ΜΜΕ ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι οι ήδη απαιτητικοί όροι για εξασφάλιση τραπεζικής πίστωσης ουσιαστικά καθιστούν το δανεισμό μη προσιτό, και παρά την αυξανόμενη επιθυμία τους για επενδύσεις με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να δέχονται πιέσεις για μείωση και έλεγχο των επιπέδων μόχλευσης τους. Έτσι λοιπόν, οι ευκαιρίες για μη τραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη είναι τεράστιες, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Διαβλέπουμε ευκαιρίες για συνδυασμό νέου δανεισμού με την αγορά μη βασικών δανειακών χαρτοφυλακίων (non-core) εκ μέρους των μη τραπεζικών ιδρυμάτων. Υπολογίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους €2,4 τρις σε μη βασικά δάνεια, τα μισά εκ των οποίων εξυπηρετούνται. Η αγορά τμήματος αυτών των δανείων θα επέτρεπε στους μη τραπεζικούς δανειστές να επεκτείνουν την οργανική τους ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση των επενδύσεων τους στη συγκεκριμένη κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.»

Η έρευνα καταλήγει, μεταξύ άλλων, και στα ακόλουθα ευρήματα:

•    Οι αγορές τιτλοποίησης της Ευρώπης, που θα ήταν δυνατό να βοηθήσουν τις τράπεζες να παρέχουν δανεισμό σε μικρότερες εταιρείες με περιορισμένο ιστορικό πίστωσης, ανακάμπτουν με βραδείς ρυθμούς μέσα στο ρυθμιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση.
•    Η τιτλοποίηση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ εξασφάλισε μόλις €45 δις το 2012 και €16 δις τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013.
•    Τα λιανικά ομόλογα (retail bonds) είναι σήμερα σχεδόν άγνωστα εκτός της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ τα δάνεια μεταξύ ιδιωτών και οι πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowd-funding) εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος στις πλείστες ευρωπαϊκές αγορές.
 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο