Powered by

Επιβεβαιώνεται το πλεόνασμα της Ελλάδας

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, πέτυχε η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σάϊμον Ό Κόνορ. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, η Τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013. Στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ο παραπάνω υπολογισμός δίνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, συνέχισε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας «την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010», και σημειώνοντας ότι «οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ανάφερε ότι  με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή αποκλιμάκωση του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, μια πρώτη συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει στο Εurogroup στις 5 Μαΐου, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, ωστόσο πιθανότατα θα επαναληφθεί η πολιτική δέσμευση των εταίρων για διασφάλιση της βιωσιμότητάς του

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα