Πρόωρη... Ανάσταση για πρώτη κατοικία;
16:57 - 02 Απριλίου 2014
Πριν το Πάσχα αναμένεται να εξετάσει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την πρόταση νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών, ο οποίος δήλωσε ότι η Επιτροπή συνέρχεται εκ νέου την Παρασκευή με στόχο να εξευρεθεί συναίνεση.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής διεξήχθη συζήτηση με βάση το 2ο ενοποιημένο αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης κυρίως με τη συμβολή του Επίσημου Παραλήπτη της Δημοκρατίας για θέματα πτώχευσης.
Η τελική συζήτηση επί του κειμένου, είπε, θα γίνει την Παρασκευή, το πρωί, σε έκτακτη συνεδρία, προσθέτοντας ότι οι τοποθετήσεις των κομμάτων φαίνεται ότι θα επιφυλαχτούν για την Ολομέλεια. “Σκοπός και στόχος της Επιτροπής και κοινή προσπάθεια όλων είναι να εξευρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε να υπάρχει συναίνεση στο Κοινοβούλιο”, σημείωσε.
Ο κ. Σαμψών είπε ακόμη ότι από την Νομική Υπηρεσία έχει λεχθεί ότι η πρόταση δεν είναι αντισυνταγματική καθώς και ότι τίθεται ζήτημα κατά πόσο παραβιάζεται το Μνημόνιο, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί και με την Τρόικα σε κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο. Παράλληλα, το κείμενο της πρότασης θα πρέπει να εξεταστεί πως θα διαφοροποιηθεί για να είναι νομικά και κοινωνικά ορθότερο.
Κληθείς να πει αν θα αποσταλεί κάτι στην τρόικα από τη Βουλή, ανέφερε ότι “η Επιτροπή σήμερα συζητώντας ακριβώς τούτο το ζήτημα έχει εκφράσει την άποψη ότι από τη στιγμή που η τρόικα έχει τοποθετηθεί θετικά στη μη μαζική εκποίηση κατοικιών θεωρείται ότι το νομοθέτημα τούτο θα τύχει και της έγκρισης της τρόικας χωρίς να αποσταλεί”. Αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και έτσι θα προχωρήσουμε, είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν όλα πάνε καλά το κείμενο θα προωθηθεί στην Ολομέλεια στις 10 Απριλίου.
Εκείνο που θέλουμε, είπε, είναι να είναι πραγματικά ένα εργαλείο για να βοηθήσει γενικότερα στην προσπάθεια και αναστύλωσης της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα και προστασίας εκεί που ο νόμος και οι συνθήκες το επιτρέπουν της προστασίας της οικογενειακής στέγης του δανειολήπτη από τον πιστωτή του προσωρινά.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι “η Κυβέρνηση δεν έχει εναντιωθεί στην πρόταση νόμου τούτη επί θεμάτων αρχής”. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, θεωρεί ότι καλό θα ήταν να αναμένουμε τα δικά της νομοσχέδια τα οποία θεωρεί ότι θα είναι πιο ολοκληρωμένα και πιο λεπτομερή και θα αγγίζουν όλα τα ζητήματα και γι αυτό μας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών να περιμένουμε.
Πλην όμως η Επιτροπή εξετάζει αυτά που έχει ενώπιον της και δεν θα αναμένει την κατάθεση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, είπε.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστέρα Νέες Δυνάμεις Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εξέταση της πρότασης νόμου ΑΚΕΛ Αριστεράς Νέες Δυνάμεις και ΕΔΕΚ για την κύρια κατοικία και την προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Απηύθυνε “πολύ ισχυρή έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνες που έχουν ενστάσεις να αντιληφθούν την σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου, των κινδύνων από εκποιήσεις και να συνταχθούν μαζί μας στη υπερψήφιση της πρότασης νόμου”.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι έχουμε συζητήσει μερικές φορές με την Νομική Υπηρεσία και έχουμε ενημερωθεί ότι κινούμαστε εντός των συνταγματικών πλαισίων και εντός της νομιμότητας. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά η Κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί διαφορετικά, δεν θα επικαλεστεί ανύπαρκτα επιχειρήματα για να μην προωθηθεί μια κατεξοχήν φιλολαϊκή πρόταση νόμου που εξυπηρετεί στο σύνολό της ολόκληρη την κοινωνία.
“Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να συζητηθεί το θέμα αυτό για τελική φορά και να γίνει μια προσπάθεια ούτως ώστε να καταλήξει η Επιτροπή σε μια πρόταση που να έχει όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις” ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης. Δεν νομίζω, σημείωσε, να υπάρχει καμιά πολιτική δύναμη που να μπορεί να κωφεύσει στο τεράστιο κοινωνικό αίτημα για να προστατευθούν οι δανειολήπτες σε ό,τι αφορά την εκποίηση της πρώτης κατοικίας τους, όπως και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το να χάσουν την επαγγελματική τους στέγη”. Κανένας, ούτε ακόμα και η Τρόικα δεν είπε ποτέ ότι δεν είναι θεμιτή η προστασία της οικογενειακής εστίας, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων δανειστών και δανειζομένων και στην εγκαθίδρυση μιας παραγωγικής διαδικασίας διευθέτησης δανείων, αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα η πολιτεία, “να κάνει το αυτονόητο” και να προστατεύσει τους πολίτες της.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι από τη συζήτηση “παρατηρώ με ανησυχία ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μία επανάληψη αποτυχιών της Βουλής, που είχαμε δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, γιατί φαίνεται καθαρά ότι πολλοί παράγοντες του παιχνιδιού αλλά και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν αρνητικά τα δύο νομοθετήματα”.
Εξέφρασε τη θέση ότι “είναι κρίσιμο να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, πιστεύω, ως κυπριακό πολιτικό σύστημα, αλλά και οικονομικό σύστημα στο να πειστεί η τρόικα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και κατατάσσεται ένα δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο”.
Αν αυτό γίνει κατορθωτό χιλιάδες περιπτώσεις θα εκφύγουν της απώλειας της κύριας κατοικίας τους, είπε, προσθέτοντας ότι ανοίγονται και νέες προοπτικές για την οικονομία. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πληροφόρηση που έχει είναι ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι ορισμοί σε όλες τις χώρες που βρίσκονται υπό μνημόνιο.